FESTIVAL STRIPA „STRIPOLIS“ POČINJE U ČETVRTAK: Posetioce očekuje bogat program i obeležavanje jubileja istoimenog časopisa

Deveti Festival internacionalnog i autorskog stripa Stripolis“, posvećen popularizaciji devete umetnosti i svim njenim poklonicima, biće održan u Kulturnom centru Zrenjanina. Manifestacija počinje u četvrtak, 20. septembra, u 19 časova i trajaće do subote, 22. septembra. Ove godine obeležava se i 10. jubilarni broj časopisa „Stripolis“ u okviru izdavačke delatnosti Kulturnog centra, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u Kulturnom centru.

O časopisu i programu Festivala govorio je Branko Đukić, autor projektaStripolis“.

Kada smo startovali mislili smo da će prvi broj časopisa biti posvećen samo domaćim strip autorima. To smo pokušali da izvedemo u poslednjem broju, ali nismo uspeli. Opet će se pored domaćih crtača, kojih je najviše, pojaviti i dva iz inostranstva. Laura Cukelj sa 120 strana stripa koji je dobio prvu nagradu u Italiji na njihovom najvećem festivalu, a tu je i intervju sa našim poznatim strip crtačem, Aleksandrom Heclom i jedan njegov strip. Mnogo eminentnih izdavača će doći koja će svoja izdanja prodavati na sniženim cenama.naveo je Branko Đukić i dodao da posetioce očekuje bogat program.

Kako je rekao, za otvaranje Festivala deca iz Predškolske ustanove će se maskirati u omiljene strip junake, a Štamparija „Diginet“ će gostima štampati majice, torbe, hemijske olovke sa željenim motivima iz stripova. Takođe, ovogodišnji festival će se razlikovati od prethodnih jer će se više popularisati ljudi koji crtaju stripove, ali koji su radili na filmu.

U petak, 21. septembra, u podne je projekcija filma „S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Gog“. Film je rađen u Poljskoj i ima 65.000 frejmova i svaki je oslikan uljem na platnu baš u stilu Van Goga. Publika će imati priliku da razgovara sa Biserkom Petrović, koja je radila na filmu.

U 16 časova je otvorena radionica koju će voditi gosti, mladi strip crtači, Aleksandar Zolotić i Kosta Rakićević. Oni će pokazati kako je nastao njihov animirani film „Eho“, koji će prisutni imati priliku da pogledaju. U 19 časova je projekcija filma „Poslednja avantura Kaktus Bate“, a zatim sledi razgovor sa Aleksandarom Zografom, strip crtačem i autorom filma.

Zatvaranje Festivala je u subotu, 22. septembra, u 19.30, tada će Darko Perović, poznati strip crtač čija je karijera počela na prostoru bivše Jugoslavije, a danas radi za poznate izdavače u Francuskoj i Italiji, crtati za publiku. Sledi promocija desetog jubilarnog časopisa „Stripolis“ i proslava njegovog rođendana.

– Želim da se zahvalim Ministartsvu kulture koje je podržalo naš projekat i Gradu Zrenjaninu na pomoći. Veliko nam je zadovoljstvo i čast što smo uspeli da realizujemo i deseti broj časopisa. Autori koji rade za ovaj časopis kažu da po kvalitetu može da se poredi i sa časopisima stripa u svetu. Ovaj časopis neguje onu vrstu umetničkog stripa i cilj je da populariše sedmu umetnost. Pozivam sve sugrađane da dođu na otvaranje – istakao je Vladimi Đurić, pomoćnik direktora-rukovodilac programske službe Kulturnog centra. – Festival ćemo predstaviti i na „Zrbiznetu“ koji se otvara, takođe, u četvrtak.

Ovogodišnji „Stripolis“ je i humanitarnog karaktera. Posetioci kojima strip crtači budu crtali radove mogu da doniraju novac, a sav prihod ici će Humanitarnom centru „Duga“. Konferenciju za medije vodila je Ankica Dostanić, zadužena za odnose sa javnošću u Kulturnom centru.

I.I.

Vladimir Đurić, Ankica Dostanić i Branko Đukić
Vladimir Đurić, Ankica Dostanić i Branko Đukić.