FOTO-GALERIJA: Strani građevinci strogo čuvani i izolovani na periferiji grada

Pored radnika iz Vijetnama, u našem gradu, tačnije po periferiji, duže od godinu dana žive i mnogi građevinci iz Kine angažovani na gradilištu „Linglonga”. Mali uvid u to u kakvim uslovima borave, pružila je fotografija smeštaja koja je procurela na društvenim mrežama početkom ove godine. Na njoj se vide metalni kreveti u nekakvoj hali sa betonskim podom odvojeni ciradama, svuda su lavori, odeća visi sa kreveta, nameštaja gotovo i da nema.

„Slučaj mačka” i otkrivene zamke za divljač u blizini „Linglonga” postavile su pitanje da li radnici uopšte imaju dovoljno hrane ili da li im je ograničeno kretanje tako da ne mogu da odu ni u nabavku.

O ovim građevincima vrlo se malo zna jer su pažljivo čuvani i izolovani. Ekipa „Zrenjanina” obišla je nedavno nekoliko lokacija gde borave.

Kapija kompleksa nekadašnjeg „Beka” je zaključana, a na ulazu stražari čuvar iz Azije, koji ne želi ništa da kaže.

Kontejneri na parcelama firmi „Rakić plast” i „Penfarm” u Industrijskoj zoni gde žive kineski građevinci trebalo je da budu srušeni, prema odluci gradske građevinske inspekcije i najavama gradskih čelnika. Međutim, onda je Pokrajina poništila ova rešenja, naloživši inspekciji da ponovo odlučuje. Tu su sada premešteni i bauštelci iz Vijetnama, a čuva ih privatno obezbeđenje.

Njihov prethodni smeštaj, barake kod distributivnog centra „Gomeks”, takođe obezbeđuju čuvari, koji su tamo postavili i ogradu. Ne primaju posetioce i ne dozvoljavaju slikanje. U ovim skladištima i dalje boravi grupa radnika.

Veći deo njih izmešten je u Kaštel „Ečka” i u jednu veliku, neomalterisanu kuću na periferiji Ečke, ispred koje je postavljena ograda. I na ovim lokacijama stražari privatno obezbeđenje.

M.M.

foto: Jovan Njegović Drndak