GASTRONOMSKA MANIFESTACIJA U KRAJIŠNIKU: Bosanski lonac na stari način

Kako sačuvati od zaborava stara jela, pokazalo je Udruženje žena iz Krajišnika koje je u subotu organizovalo gastronomsku manifestaciju „Bosanski lonac“. Ovo Udruženje je osnovano pre samo dve godine i ima 20 članica. Opredelile su se da ovogodišnje okupljanje bude u znaku pripreme „bosanskog lonca“, po starinskom receptu, a organizovana je i mala pijaca.

– Naš cilj je druženje, prijateljstvo, razmena iskustava o radu sa članicama drugih udruženja. Sedam ekipa se takmiči, a u međuvremenu tu su tamburaši, a organizovale smo  male sportske igre – bacanje kupusa s ramena. Naravno, kupus je hrana i ne baca se, ali zahvaljujući Mileni Škrbić, umetnici,  dečja lopta je poprimila izgled kupusa. Bosanski lonac je jelo od kiselog kupusa, sa suvim mesom, svinjskim, i to tri vrste – kolenica, rebarca i slanina. Žiri je Biserka Štrbac, Srđan Karanović i Milan Studen. Inače, mi smo ukiselile kupus i dale ga takmičarkama, a ostalo su same donele. Mi kuvamo u velikom kazanu kupus za 120 osoba, naravno, ne za takmičenje, već da ga poslužimo kao ručak – rekla nam je Mirjana Umićević, predsednica Udruženja.

Mirjana Umićević je pomenula i podršku koju su dobile od Pokrajinskog sekretarijata za poljopivredu, Opštine Sečanj i Mesne zajednice Krajišnik.

Pobednice su članice Udruženja žena „Livađanke“, druge su učesnice iz Ruskog Sela, a treće „Bokinski biseri“ iz Boke.

Kako je rekao predsednik žirija Milan Studen, inače kuvar po zanimanju, ovo jeste bosanski lonac, ali i lički i lalinski.

M.Bečejac

mirjana Umicevic, predsednica Udruzenjabosanci lonac ali samo za gostemala pjacaziri na delu