GLUMCI NARODNOG POZORIŠTA PONOVO NA SCENI NAKON TROMESEČNE PAUZE

Predstave na letnjoj pozornici atrijuma

Tokom karantina mnogi sadržaji iz kulture bili su dostupni ,,na klik”, pa su se tako i predstave iz sala izmestile na Jutjub kanale. Ipak, pravo pozorište nedostajalo je sugrađanima, koji inače tokom proleća iščekuju premijere novih predstava i Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine. Sada će konačno Zrenjaninci imati prilike da gledaju glumce uživo na sceni, i to na letnjoj pozornici u amfiteatru koji se nalazi u dvorištu Narodnog muzeja.
Prema rečima Ivana Francuskog, direktora Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, dve premijere koje su bile otkazane – Ćopićeva „Ježeva kućica” na Lutkarskoj i „Osam žena” na Dramskoj sceni – sada su pomerene za jesen.


– Dobili smo odobrenje da nastavimo sa radom tamo gde smo stali kada nas je virus prekinuo. Nekoliko predstava ćemo igrati na letnjoj sceni tokom poslednje dve nedelje juna i avgusta. Izvešćemo dve dramske i dve lutkarske koje publika voli i poznaje. Prostor je adekvatan i akustičan. Potrudićemo se da posetiocima, barem delimično, nadoknadimo ono što su propustili tokom proteklog perioda – naglašava Francuski i dodaje da su svi sadržaji besplatni.
Za letnju scenu u atrijumu Muzeja planirane su predstave „Bajka o Majušku”, „Hrabri konjić”, „Slobodne žene Balkanske” Ljiljane Lašić i „Ne mo’š pobeć’ od nedelje” Tene Štivičić u režiji Slađane Kilibarda.
Festival profesionalnih pozorišta, koji je ove godine u znaku 70. jubileja, održaće se od 15. do 23. oktobra.
Deca obožavaju ,,Majuška”, a ova predstava je zanimljiva jer je prilagodljiva svakom prostoru, ističe rukovoditeljka Lutkarske scene Tatjana Paskaš.


– Može da se igra od školskog dvorišta do plaže, što se i desilo u Bačkoj Palanci. Idealna je za prostor letnje scene. „Hrabri konjić” je rađen kao mala, kamerna predstava koja kao rekvizitu ili scenografiju ima 3-D knjige. Pred najmlađima sa otvaraju knjige od kojih svaka priča priču. Tekst, režiju, dizajnersko rešenje, crteže i glavu ulogu poneo je maestarlni Jovan Denis Caran – kaže Tatjana Paskaš.
Kako objašnjava rukovoditeljka Dramske scene Vera Đeković, teatar je bio primoran da napravi pauzu u najproduktivnijem delu sezone.
– Obe predstave koje smo odabrali za letnje nastupe jesu komične i kroz smeh kazuju istinu o društvu, a nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Zajedno sa Gradom smo uspeli da realizujemo ovaj projekat i nadam se da će se publika, kao i uvek, odazvati – rekla je Vera Đeković i dodala da se nada da će letnja scena postati dobra praksa i narednih godina.

  • REPERTOAR
    U petak, 19. juna, u 18 časova na Lutkarskoj sceni igraće se „Bajka o Majušku” (prevod i adaptacija Srboljub Lule Stanković, režija Jovan Caran). Što se Dramske scene tiče, u subotu, 20. juna od 21 čas, biće izvedena predstava „Slobodne žene balkanske” („Izrežiralo se samo u zemlji Srbiji”). Poslednje nedelje juna, 26. i 27, igraće se „Hrabri konjić” u 18, i ,,Ne mo’š pobeć’ od nedelje” u 21 čas. Ulaz je slobodan.

 

  • KROV DOČEKAO REKONSTRUKCIJU
    Leto je predviđeno i za rekonstrukciju krova zgrade Pozorišta. Na osnovu zahteva Grada Zrenjanina, Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je četiri miliona dinara za ovu preko potrebnu investiciju, ističe direktor Pozorišta Ivan Francuski.
    – Ovom investicijom će se na temeljan način rešiti dugogodišnji problem naše ustanove, a tiče se prokišnjavanja pozorišne sale – rekao je Francuski.

Miroslava Malbaški