GODIŠNJIM KONCERTOM KUD „PIONIR” PRIVEO KRAJU BOGATU SEZONU

Porodica sa više od 5.000 članova

Baviti se folklorom nije samo da dođeš, obučeš nošnju i igraš. Folklor pre svega, pored očuvanja tradicije, čine druženja i putovanja. Mi smo velika porodica i imamo drugove po celom svetu – kaže mladi Slavko Berberski, umetnički rukovodilac i igrač KUD-a „Pionir”. Ovo najstarije i najveće kulturno-umetničko društvo u Zrenjaninu predstavilo se krajem 2018. na tradicionalnom Godišnjem koncertu. Nastup je trajao više od sat i po vremena pred prepunom salom Kulturnog centra.
Veče KUD-a „Pionir” počelo je muzičko-scenskom igrom na temu 100. godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, a završilo se eksplozijom energije nakon izvedbe „Vranjanske svite”. Ova zanosna igra ponovo je uvedena u repertoar, a publika je, kao začarana, i tokom nastupa tapšala u ritmu muzike. Na kraju su dugim aplauzom ispratili igrače, muzičare iz orkestra, koreografe, kostimografkinju – i predsednika „Pionira” Radovana Moldovana Raču. On ističe da je Godišnji koncert usledio pri kraju bogate i naporne folklorne sezone.

REČ „PIONIRA” VREDI
– Prošlog leta smo imali samo 12 dana odmora. Prvo smo učestvovali na festivalu slovenskih država u Rusiji, koji pratimo već pet godina, zatim u Đenovićima, pa dva puta u Rumuniji na festivalima na kojima redovno učestvujemo, potom smo bili na Saboru trubača u Guči, pa u Kostolcu, Aranđelovcu – nabraja rukovodilac „Pionira”.
Kako kaže, učestvovali su na smotrama u šest država.
– Festivali su prava stvar da jedni druge upoznamo i ponovo vidimo. Obišli smo mnoge znamenitosti, od evropskih destinacija nismo bili još jedino u baltičkim zemljama. Sa istim entuzijazmom svuda igramo, od Mužlje, Taraša, Belog Blata do Madrida, Moskve, Rima – ističe Radovan Moldovan, dodavši da pozivi za gostovanja treba da se zasluže.
– Članovi smo međunarodne organizacije folklornih ansambala, koja na festivalima ocenjuje sve učesnike. Takođe i povezujemo razna kulturno-umetnička društva. Prijatelji sa Ibice primili su u goste fokloraše iz Grčke koje smo im preporučili, nije bio potreban nikakav papir, već je dovoljna bila reč nas iz „Pionira”. Kada se taj festival završio, zahvalili su nam se i jedni i drugi – ponosno priča Radovan Rača Moldovan.
Prilikom takvih gostovanja folkloraši iz celog sveta jedni od drugih uče narodne igre, a često pored nastupa organizuju i izložbe rukotvorina, delova nošnji, domaćih specijaliteta.

FOLKLORAŠKA IGRA DA ULEPŠA SVADBU
– Jednom prilikom na festivalu u Turskoj svi učesnici trebalo je da predstave poslastice iz svoje nacionalne kuhinje, a naše štrudle su prve otišle! Kada smo bili na smotri u Moskvi koju je organizovala Muzička škola „Mili Balakirjev”, sa nama je išlo udruženje žena „Dositej Obradović” čije su članice napravile izvanrednu izložbu – priča Radovan Moldovan.
Osim na festivalima i manifestacijama, folkloraši „Pionira” nastupaju i na svadbama! Tako su nedavno ulepšali venčanje jedne mlade iz Srbije i mladoženje iz Berlina.
– Kroz igre smo predstavili sliku cele Srbije, a pevala je i solistkinja. Mlada je naš nastup organizovala sa bližom rodbinom, a za većinu gostiju bilo je to pravo iznenađenje! Našu nošnju su nosili mladenci od Australije do Kanade i Afrike. Ako nismo mi bili tamo, bila je naša nošnja, drage volje smo je pozajmljivali mnogim parovima – ističe predsednik „Pionira”.
Od skoro 5.000 članova koji su tokom četiri decenije bili igrači ovog kulturnoumetničkog društva, mnogi su ostali angažovani kao koreografi. Oni se potom usavršavaju na seminarima Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine.
– Važno je uvek uključivati nove ljude i biti u toku sa dešavanjima iz sveta folklora – zaključuje predsednik KUD- a „Pionir” Radovan Moldovan.

  • NA DRUŽENJIMA FOLKLORAŠA NEMA SEDENJA
    Dvadesetjednogodišnji Slavko Berberski bavi se folklorom već 14 godina. – Mi u „Pioniru” smo velika porodica, družimo se, izlazimo zajedno, jedni sa drugima delimo probleme. Mlađi igrači često dolaze na probe sa sveskama i pomažu se, neko zna hemiju, neko matematiku. Drugačija su deca koja su se bavila folklorom i u društvu se to vidi, folkloraši su energičniji. Na našim druženjima nema sedenja, igra se celo veče. Osim toga, bavljenje folklorom omogućuje da vidite ceo svet! Proputovao sam od Moskve do Kostarike – priča ovaj mladić, koji godinu i po dana radi kao umetnički rukovodilac u „Pioniru”.

 

  • ODUŠEVILI PESMOM
    U „Pioniru” danas nastupa oko 120 članova koji su raspoređeni u četiri sekcije – vrtić, dečja, veteranska i izvođački ansambl. Tu su i orkestar i srednja dečja pevačka grupa, koju čine devojke koje pohađaju Muzičku školu. Repertoar i dalje dobrim delom sadrži igre „od Slovenije do Makedonije”. Na Godišnjem koncertu članovi „Pionira” su, između ostalog, igrali „Banat”, „Dragačevo”, „Dimitrovgrad”, „Šumadiju”, „Vranje”, a publiku su oduševili i pevači: Jelena Jankov i Miloš Klincov (Znaš li, dragi, onu šljivu ranku), Jelena Jankov (Da znaeš mori mome), Anđelina Švarc (Svu noć mi bilbil prepeva), a u duetu su igru „Užice” izveli Lena Milovac i Darko Aničin.

M. Maričić
Foto: Robert Fai