GODIŠNJIM KONCERTOM KULTURNI CENTAR „SVETOZAR MARKOVIĆ” OBElEŽIO 15 GODINA POSTOJANJA

Pesmom i igrom kroz celu Srbiju

*Centar čine folklorno zabavište, veteranski i izvođački ansambl, orkestar, dve pevačke grupe i radionica za izradu narodnih nošnji i kostima

Kada su se na sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, umesto glumaca pojavili članovi Kulturnog centra (KC) „Svetozar Marković” i odigrali tradicionalne igre iz Banata, usledile su ovacije i gromoglasan aplauz publike. Roditelji, prijatelji, ali i brojni ljubitelji folklora došli su na godišnji koncert da članovima ovog ansambla daju podršku.
Tako je prvog dana juna počelo obeležavanje vrednog jubileja – 15 godina aktivnog rada Centra koji čine folklorno zabavište, veteranski i izvođački ansambl, orkestar, dve pevačke grupe i radionica za izradu narodnih nošnji i kostima.
Domaćini su se predstavili igrama iz Banata, svadbenim običajima iz Brusa, igrama iz Podgolije i muzičko-scenskim prikazom igara i pesama iz Dimitrovgrada gde su solisti bili Milica Ilić, Vuk Trifić i Ivan Tošić. Najmlađi učesnici, folklorno zabavište, predstavili su igre iz Srema i Bele Krajne.
Gosti na koncertu, Društvo za očuvanje i negovanje kulture i tradicije (DONKT) „Prelo” iz Čuruga izvelo je igre iz Bačke, a pokazali su i kako plešu „po južnjački” – prikazavši igre iz Gnjilana. Centar za očuvanje kulture i tradicije folklornog stvaralaštva „Moja sosa” izabrao je igare iz Banata i Šumadije. Folklorna sekcija Doma učenika „Angelina Kojić Gina” publici je predstavila igre iz Halova.

11 - 1 B Sve delija do delije
– Zahvaljujem prijateljima koji su došli na koncert da nas podrže, onima koji su uz nas od početka, kao i gostima koji su uveličali svečanost. Za ovaj koncert smo se posebno pripremali, drago nam je što su se koreografije dopale publici koja nas je nagradila aplauzima – izjavio je Aleksa Šerbula, umetnički rukovodilac Izvođačkog ansambla KC „Svetozar Marković”. Umetnički rukovodilac folklornog zabavišta je Aleksandra Miolski, a asistenti su Slavica Jovanov i Miloš Aćimović.
Kulturni centar „Svetozar Marković” osnovan je 2012. godine na temeljima Vojnog kulturno-umetničkog društva koje aktivno radi od 2002. godine pri Garnizonu Vojske Srbije u Zrenjaninu. U cilju proširenja repertoara, članovi ansambla osnovali su Kulturni centar koji je nastavio rad u okviru Ansambla narodnih pesama i igara, čuvajući i negujući folklorne tradicije i narodne običaje (svadbe, slave, žetva, dodole…), stare zanate, muziku, pesmu i igru.
Raznolikost igara, ritmova, oblika i stilova karakteristika su repertoara ovog ansambla. Brojni nastupi i koncerti rezulati su vrednog rada i truda svih u ansamblu. Posebnu pažnju Centar poklanja deci – u folklornom zabavištu ima 30 devojčica i dečaka, a repertoar je prilagođen njihovim mogućnostima. Želja svih koji rade sa decom je da ih nauče ko su i odakle potiču, da im omoguće druženje sa vršnjacima i odrastanje u zdravom okruženju.

 

  • NASTUPI ŠIROM EVROPE
    – Negujući izvorno narodno stvaralaštvo postali smo prepoznatljivi u kulturno-umetničkom amaterizmu. Naš bogat program prikazali smo na brojnim pozornicama u zemlji i inostranstvu gde smo predstavljali naše narodne igre i tradiciju. Nastupali smo u Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Turskoj, Sloveniji, Makedoniji, Nemačkoj, Hrvatskoj, Austriji. Imamo prijateljske veze sa ansamblima iz celog sveta – kaže Boško Šerbula, direktor Kulturnog centra „Svetozar Marković”.

M. MALBAŠKI