I OVOG JUNA JE U KULTURNOM CENTRU ZRENjANINA POSTAVLJENA IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA TALENTOVANIH SREDNJOŠKOLACA

Od hobija, do likovne akademije

*Srđan Marković poseduje ogroman talenat, ali je i izuzetno posvećen i vredan: crta po četiri sata na dan, a kaže da će tokom raspusta raditi i malo više

U nekim srednjim školama đaci uopšte nemaju časove likovnog, a tamo gde ih ima, nastavi je više teorijska, malo je praktičnog rada. Zato je izložba radova učenika srednjih škola, koju već godinama u junu u Kulturnom centru organizuje profesorka likovnog Dušanka Đorđević, prilika da se podstaknu i afirmišu srednjoškolci koji se bave likovnom umetnošću.
Nedavno je održana 13. po redu izložba radova đaka iz HPTŠ „Uroš Predić”, Zrenjaninske gimnazije, Medicinske škole, Tehničke škole, ETŠ „Jovan Trajković”, Srednje poljoprivredne škole i Muzičke škole „Josif Marinković”.
Gordana Stojanović i Svasja Polaček, učenice drugog razreda Zrenjaninske gimnazije, počele su šaraju po papiru čim su dovoljno porasle da mogu da drže olovku u rukama. I kada su odrastale, ovaj hobi im nije „dosadio”.
– Na Instagramu pratim savremene umetnike i da pronalazim svoj stil. Takođe volim i klasike, Monea i Pikasa – kaže Gordana, a njena drugarica iz razreda Svasja sličnog je iskustva.
– U osnovnoj školi sam išla na likovnu sekciju, a u prvom razredu srednje škole srela sam se sa onima koji su već usavršili svoj stil. Jedna od njih je Eme Defti, učenica sa razmene iz Nemačke. Zahvaljujući njoj, pronašla sam se u radu sa akrilnim bojama, a od ove godine počela sam da slikam uljanim i vodenim bojama – kaže Svasja i ističe da su se ona i Gordana usavršavale i na časovima slikanja živog modela koji je u HPTŠ „Uroš Predić” organizovala profesorka Dušanka Đorđević.
Gordana obožava fantastiku i otkriva nam da želi da bude ilustrator. – Obično crtam likove iz knjige koje čitam, sada je to „Hobit”. Takođe često crtam i istorijske likove – dodaje mlada umetnica.

11 - 2 B Radovi Srdjana
Profesorka Đorđević pohvalila je sve učenike čiji su radovi izloženi, ali je naročito istakla jednog, kako kaže, zrelog umetnika, koji je već zakoračio u akademske vode. To je Srđan Marković, učenik trećeg razreda ETŠ „Jovan Trajković”.
– Prošle godine sam išao na časove kod jednog profesora, on me je doveo do nivoa za koji nisam verovao da ću moći da dostignem. Ubedio me je da konkurišem za jednu od likovnih akademija u Firenci – priča Srđan koji poseduje ogroman talenat, ali je i izuzetno je posvećen i vredan: crta po četiri sata na dan, ali kaže da će tokom raspusta raditi i malo više.
Srđanove slike izdvojile su se na izložbi i po dimenzijama i po složenosti onoga što prikazuju.
– Uglavnom izvlačim teme iz knjiga jer mnogo čitam. Pokušavam da napravim korelaciju između sadašnjih i vrednosti iz prošlosti, ali i da istaknem kontradikciju između stvari koje se dešavaju u životu. Nastojim i da usput nateram ljude da misle o nekim temama, na primer iz filozofije – objašnjava Srđan.
Svoja dela do sada je izlagao na tri izložbe u gradu, a postavlja slike i na Instagram. Nedavno ga je zapazila i galerija iz Roterdama, pa ga je promovisala na svom sajtu.

11 - 2 C skulptura

  • FIGURE U ŠKOLSKIM KLUPAMA
    Na jednoj od slika Srđana Markovića, koja prikazuje figure koje sede u školskim klupama, stoji natpis „1984.”. Da li to upućuje na roman Džordža Orvela?
    – Broj može da označava i to, ali na ono prozivanje učenika po dnevnicima, kao da smo obični produkti. Figura desno kojoj je glava pomućena jeste osoba koja postaje budna, počinje da shvata šta se dešava oko nje. Otvorena knjiga znači mnoštvo nepotrebnih informacija – prazna je, a na sredini je zato što svi uče jedno isto – protumačio je Srđan svoje delo.

M. MARIČIĆ

IMG-02bf78bdc4b0ccc3823be9f023b7eda2-V

IMG-0bd44ea18ea79f2737891fb370d76f5f-V