GORAN KRAVARUŠIĆ, NAČELNIK ODELJENJA ZA PRIVREDU GRADSKE UPRAVE

Za puteve 80 miliona dinara

Nastavak gradnje obilaznice oko Zrenjanina počeće za nekoliko meseci, veruje Goran Kravarušić, načelnik Odeljenja za privredu Gradske uprave i nekadašnji direktor Direkcije za izgradnju i uređenje grada, sadašnjeg JP za urbanizam. Međutim, najava i obećanja u vezi sa okončanjem ovog projekta, poslednjih godina, nije manjkalo. Protokol o izgradnji druge faze obilaznice potpisan je sa Putevima Srbije još 2012. godine, ali su radovi odloženi zbog propusta u dokumentaciji i zbog neobavljene eksproprijacije zemljišta. Sada je nastavak izgradnje obilaznice izvestan jer je, kako kaže Kravarušić, Grad obavio svoj deo posla.
– Najznačajnija i najveća ovogodišnja investicija za Grad Zrenjanin je kapitalni objekat – obilazni put oko Zrenjanina. Grad je ispunio svoju obavezu iz Protokola da obezbedi tehničku dokumentaciju i građevinsku dozvolu. Putevi Srbije sada raspisuju javnu nabavku i nakon toga, nadam se, u avgustu bi mogla da krene izgradnje objekta – tj. mosta preko Begeja – ističe u intervjuu za naš list načelnik Odeljenja za privredu.
Šta su, pored ovog projekta, važnija ulaganja Grada u 2018. godini?
– Takođe su ugovorene i izgradnje dve kružne raskrsnice, jedne na državnom putu uključujući ulice Pere Dobrinovića i Baranjsku, kod autobuske stanice, a druge na Beogradskom putu, na ulasku u industrijsku zonu. Time bi već izgrađeni deo obilaznice oko Grada dobio smisao. Završena je i javna nabavka za izgradnju vrtića u naselju Putnikovo, počeli su radovi na izgradnji atmosferske kanalizacije u Bosanskoj ulici, kao i radovi na izgradnji objekta u okviru stadiona FK „Rusanda” u Melencima. Osim toga, ovih dana se raspisuje javna nabavka za rekonstrukciju atletske staze na gradskom stadionu i izgradnju reflektora. Čekali smo projekat za reflektore (za stadion je postojao) i radovi bi mogli da počnu početkom avgusta. Grad je dao 10 odsto učešća, a ostatak Pokrajinski fond za kapitalna ulaganja. To je jedan od većih projekata ove godine, u vrednosti od oko 130 milona dinara.
Koji je ovogodišnji budžet vašeg Odeljenja za privredua za 2018. godinu?
– Ovogodišnji budžet Grada namenjen za privredu iznosi oko 350 miliona dinara, a prošle godine je bio 320 miliona, što znači da je povećan.
Veliki problem su rupe na putevima u različitim delovima grada. Koliki deo investicija je predviđen za saniranje kolovoza?
– Ove godine je planirano 80 miliona dinara, biće sanirane sve udarne rupe, a biće i investicija na izgradnji kolovoza i održavanju postojećih. Takođe, ugovoreno je letnje i zimsko održavanje puteva u naredne tri godine, na osnovu ugovora koji je potpisan sa izvođačem. Inače, radimo po prijavi, građani prijavljuju mesnim zajednicama, one javljaju nama i kako prijave stižu, stručne službe izlaze na teren i uvere se u stanje, koliko je hitno, šta je prioritet.
Mnoga naselja imaju problema sa javnom rasvetom…
– Ove godine je 24 miliona dinara odvojeno za održavanje javne rasvete. Uporedo sa tim, Grad je uradio i projekat za rekonstrukciju javne rasvete – tj. zamene svih sijalica LED rasvetom. Trenutno je veći deo grada pokriven natrijumovim sijalicama, a u većini sela su živine. Živine su zabranjene i izbacuju se iz upotrebe, tako da je Grad rešio da ove godine ide u rekonstrukciju javne rasvete. Urađen je projekat koji se sada nalazi u republičkoj Komisiji za javno privatno partnerstvo, a kada se dobije saglasnost od Komisije, ide se u javnu nabavku i izbor izvođača. Očekujem da će ove godine krenuti radovi.
Kada će vodotoranj u Tomaševcu biti priključen na vodovodnu mrežu? U JKP „Vodovod i kanalizacija” nedavno su naveli da će informacije moći da daju tek kada budu preuzeli održavanje vodotoranja, a da se do tada obratimo investitoru, Odeljenju za privredu.
Za to morate da se informišete u Vodovodu, mi nemamo veze sa tim. Oni treba to i da povežu na vodovodnu mrežu. Vodovod je vodio tu investiciju.

M. Maričić