GRAD PODRŽAVA ORGANSKU PROIZVODNJU I OPREMANJE PLASTENIKA

Investicije za bolji i kvalitetniji rod

Za unapređenje i proširenje proizvodnje pomoć lokalne samouprave nedavno je dobilo 13 poljoprivrednika. Za te namene iz gradskog budžeta obezbeđeno je ukupno 3,6 miliona dinara. Novac je namenjen za podizanje i opremanje plastenika za gajenje povrća, voća, cveća i rasada. U tom segmentu najviša svota po jednoj prijavi iznosi 150.000 dinara. Podrška se, takođe, odnosi i na unapređenje i sertifikaciju organske proizvodnje, odnosno kontrolu zemljišta i plodova. Iznos podsticaja po korisniku može da dostigne i do 200.000 dinara.
Osmoro korisnika koji se bave organskom proizvodnjom i petoro onih koji biljke podižu u plasteniku, potpisali su 15. septembra ugovore o dodeli sredstava sa gradonačelnikom Simom Salapurom.
Lazar Vucelja iz Melenaca kazao je da se sedam godina uspešno bavi proizvodnjom cveća u plastenicima. Ove godine prvi put je konkurisao za pomoć.

– Proizvodnju sam zasnovao na površini od oko 1.200 kvadratnih metara. Cveće uglavnom plasiram na teritoriji grada Zrenjanina i u Novom Sadu. Za sada je to tržište dovoljno, ali ako proširim delatnost, moguć je i izvoz – rekao je Vucelja.
Gazdinstvo Gordane Šokšić iz Taraša organskom proizvodnjom bavi se od 2006. godine. Ovo je, kako kaže, drugi put da dobija podsticajna sredstva od lokalne samouprave. Porodica Šokšić uzgaja krompir, cveklu, tikvice i bundeve. Povrće prodaju na zelenoj pijaci, ali ono može da se nađe i na rafovima u velikim trgovinskim lanacima.

– Nama mnogo znači materijalna podrška, ali je jednako vredno i to što vidimo da lokalna samouprava vodi računa o nama i da ceni ono što radimo. Težimo da proširimo proizvodnju, a da bismo to postigli, moramo da ulažemo. Teško je investirati samo iz sopstvenog novca, svaka pomoć dobro dođe. Zato konkurišemo i za sredstva koja obezbeđuju Pokrajina i država – rekla je Gordana Šokšić.
Gradonačelnik Simo Salapura razgovarao je sa korisnicima sredstava. Oni su izneli svoje predloge i sugestije u vezi sa mogućnostima unapređenja poljoprivredne proizvodnje i uloge lokalne samouprave u tome.
– Na osnovu onoga što smo saznali, možemo da kreiramo programe za sledeću godinu. Takođe, imamo značajan priliv informacija i iz mesnih zajednica koje smo posetili u okviru akcije „Da nam sela budu bliža”. To će nam dodatno olakšati planiranje budžeta za narednu godinu – istakao je Salapura.

B. M.
Izvor i fotografije: Grad Zrenjanin, RTV „Santos”

  • SUBVENCIJE ZA OBRADU KREDITA I KAMATE
    Za kratkoročno kreditiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Grada Zrenjanina za nabavku obrtnih sredstava, mehanizacije i opreme, na osnovu javnog poziva, izabrana je OTP banka. U njoj će zainteresovani moći da podnesu zahtev za zajam, pri čemu lokalna samouprava subvencioniše naknadu za obradu kredita i kamate. Gazdinstvima može da bude odobren samo jedan kredit koji se isplaćuje u dinarima, bez valutne klauzule. Zajam ne može da bude manji od 100.000, ni veći od milion dinara. Za dotiranje celokupne naknade na dodeljene kredite Grad je opredelio pet miliona dinara.