GRAĐEVINSKI PRIORITETI: ŠKOLA „NIKOLA TESLA” OPKOLJENA ŽICOM

Da Pokrajina podrži sanaciju fasade

Đaci Elektrotehičke i građevinske škole „Nikola Tesla”, koja se nalazi u najstrožem centru Zrenjanina – teško dolaze do svojih učionica: fasada zgrade je u lošem stanju, a može da sleti i crep, te su morale biti postavljene zaštitne ograde. U Školu se može ući samo kroz dvorište OŠ „Vuk Karadžić”.
– Mi, zaposleni u Elektrotehničkoj i građevinskog školi „Nikola Tesla”, ulažemo velike napore da rešimo dva problema na zgradi Škole. O tome smo nedavno, prilikom posete potpredsednika Vlade Vojvodine i pokrajinskog sekretara za obrazovanje Mihalja Njilaša, detaljno izvestili i lokalne i pokrajinske vlasti i širu javnost – kaže direktorka EGŠ „Nikola Tesla” dr Marija Servo, osvrćući se na pitanja koja najviše zaokupljaju nju i njene kolege, koja su prezentirana i pokrajinskom sekretaru.
– Na zgradi škole poslednjih godina je urađeno dosta. Pre dve godine popravljen je krov, zamenjen je crep i montirana nova limarija. Radovi su obavljeni veoma kvalitetno, a finansirala ih je Pokrajina. Međutim, ostao je problem lošeg stanja fasade koja gleda na Begejsku petlju. Zbog opasnosti od odronjavanja i povređivanja učenika i, generalno građana, i ovde je postavljena ograda, tako da je ulazak u Školu moguć samo iz pravca Osnovne škole „Vuk Karadžić”. Ukazali smo na to gospodinu Njilašu i nadam se da će Pokrajina i oko toga pomoći. Treba znati da je zgrada Škole pod zaštitom države, a i nalazi se u zoni zaštite. Sanaciju mogu da urade samo vrhunski osposobljeni ljudi, budući da je fasada oslikana u takozvanoj zgrafito tehnici, pa postupak mora ići pod nadzorom stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Razume se, i izbor izvođača radova mora ići kroz postupak javne nabavke, što iziskuje dosta vremena, ističe dr Marija Servo.
M. S-n.

Opširnije u štampanom izdanju