ZDANJE SREDNJE ŠKOLE „NIKOLA TESLA” OBNAVLJAĆE SE FAZNO

Sledeće godine nastavak radova

Glavni ulaz u Elektrotehničku i građevinsku školu (EGŠ) „Nikola Tesla” posle više godina ponovo je dostupan đacima i osoblju u svom punom sjaju. U oktobru je završena obnova fasade kojoj pripada, što je bio razlog da školu protekle nedelje poseti pokrajinski sekretar za obrazovanje Žolt Sakalaš.
Sanacija dela fasade EGŠ „Nikola Tesla” počela je u martu. Izvođač radova je bio beogradski „Ornament invest inženjering”, jedna od retkih firmi koja se gotovo isključivo bavi obnavljanjem starih zdanja.
Direktorka škole Marija Servo ukazala je da su problemi nastali još 2015, kada je građevinska inspekcija naložila da se ogradi deo zgrade zbog urušavanja krova, prenosi gradski sajt.

– Zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu 2017. godine zamenili smo krov, ali je zaštitna ograda ostala zbog obrušavanja fasade. Posle više pokušaja, prošle godine smo uspeli da konkurišemo. Maja smo potpisali ugovor sa Sekretarijatom na osnovu čega smo dobili 3,1 milion dinara za sanaciju dela fasade – kazala je direktorka. Preostalih 12 miliona obezbedio je Grad.
Zgrada EGŠ je vredan primer graditeljske baštine Zrenjanina. Njenu posebnu vrednost predstavlja crtež na zidovima u tzv. zgrafito tehnici. Ova dekoracija je prilikom obnove ručno oslikana, za šta su saradnicima bili zaduženi: Nataša Petrović, slikarka – konzervatorka, slikar Mladen Anđelković i arhitekta Željko Popov, konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
Direktorka škole je navela da je preostalo da se urade fasade sa leve i desne strane.
Nakon susreta sa pokrajinskim čelnikom dogovoreno je da se naredne godine nastave radovi na zgradi, saopštio je gradonačelnik Simo Salapura za gradski sajt.
– S obzirom na to da su investicije velike, a radovi komplikovani, neophodno je raditi u fazama – naglasio je on.
Objasnio je da Grad vodi računa o 33 škole, koje su uglavnom stare više decenija, zbog čega su im potrebna značajna ulaganja. Naveo je da je 2022. godine u ove objekte investirano blizu 100 miliona dinara, pre svega u zamenu kotlova (oko 49 miliona), a zatim i u obnovu stolarije, hitne sanacije, popravke na krovovima i u fiskulturnim salama.

Žolt Sakalaš je poručio da u Vojvodini ima više stotina škola, a da su oni ove godine pomogli oko 60.
– To je broj koji u suštini nije zadovoljavajući, ali je ipak značajan. Moramo raditi fazno, nemamo sredstava da na celim objektima uradimo sanaciju, tako da neke škole koje su u 2022. dobile sredstva mogu ponovo konkurisati. Planiran budžet za ove obrazovne ustanove naredne godine takođe je 175 miliona dinara, ali ćemo priključiti još jednu konkursnu liniju za finansiranje tehničke dokumentacije – rekao je sekretar.

M. M.

  • ZDANJE PREŽIVELO ‘58.
    Zgrada EGŠ „Nikola Tesla” sagrađena je 1892. po planovima peštanskog arhitekte Ištvana Kiša kao Trgovačka akademija. Danas ima status kulturnog dobra. U formiranju stilskog izraza zdanja glavni izvor inspiracije bila je arhitektura italijanske renesanse, beleži Vesna Karavida iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
    – Kiš upućuje Bečkerečane u renesansni likovni izum u vidu zgrafito-crteža, dopuštajući sebi slobodu da u akademskoj disciplini opšteg sklopa građevine unese lirsku, intimnu notu. Ovaj srećan primer svežine i maštovitosti, neočekivan u odnosu na rustiku donje zone, ostao je do danas gotovo raritetan u eklektičkoj arhitekturi Vojvodine. Trgovačka akademija i Finansijska palata (Narodni muzej, prim.nov) ostali su zapamćeni kao retki objekti istorijske arhitekture grada koji Direktivnim urbanističkim planom iz 1958. godine nisu bili predviđeni za rušenje. Može se reći da je ovo, u simboličkom smislu, prvo javno priznanje delima akademizma koja su obeležila arhitekturu 19. i početka 20. veka u Zrenjaninu – navodi istoričarka umetnosti.