GRADSKO VEĆE ODLUČILO: Data saglasnost na završetak obilaznice

Najzad smo u prilici da odlučujemo o izgradnji 3.800 metara duge poslednje etape obilaznice oko grada izuzetno važne saobraćajnice, koja se proteže od farbike tepiha, ide kroz industrijsku zonu i spaja se sa putem za Beograd, sa podizanjem jednog nadvožnjaka i mosta – izjavio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, nakon današnjeg zasedanja Gradskog veća.

Gradonačelnik je izrazito pozitivno ocenio i izveštaj o radu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, odlikovanog nedavno Sretenjskim ordenom.

Danas usvojenom Odlukom o mreži osnovnih škola precizirana je lista 21 škole u gradu i okolnim selima.

U Jankov Mostu izdvojeno odeljenje škole „Đura Jakšić“ pohađaju deca nižih razreda, koja nastavu prate na rumunskom jeziku. Učenici viših razreda pohađaju školu u Zrenjaninu. Deca iz Mihajlova nastavu prate u odeljenjima škole „Sonja Marinković“ u svom mestu od prvog do osmog, a deca iz Lukinog sela – samo do četvrtog razreda.

Škole u Lazarevu i Banatskom Despotovcu, sa nastavom do osmog razreda, sada su izdvojena odeljenja OŠ „Jovan Dučić“ Klek. Škola „Stevan Knićanin“ – sa nastavom do osmog razreda – postalo je izdvojeno odeljenje OŠ „Đura Jakšić“ Perlez. Škole „Branko Ćopić“ Lukićevo i „Bratstvo jedinstvo“ Belo Blato izdvojena su odeljenja OŠ „Sveti Sava“ Stajićevo. Škole „Uroš Predić“ u Orlovatu i „Prvi oktobar“ u Botošu izdvojena su odeljenja Osnovne škole „Mladost“ Tomaševac. Osnovna škola „Branko Radičević“ u Čenti ima izdvojeno odeljenje u Farkaždinu, a škola „Deveti maj“ – u Stajićevu i Melencima.

U svim selima sa značajnijom zastupljenošću nacionalnih manjina obezbeđena je nastava na maternjem jeziku.

Osnovo muzičko obrazovanje, od prvog do četvrtog razreda, omogućeno je i u izdvojenom odeljenju Muzičke škole „Josif Marinković“ u Melencima, kao i u Kovačici i Aradcu – od prvog do šestog razreda.

Analogna odluka usvojena je za rad u Predškolskoj ustanovi Zrenjanin.

Gradsko veće je usvojilo i izveštaje o radu Komunalne policija sa Planom za 2019. godinu, koji predviđa tešnju saradnju sa organima i jedinicama Civilne zaštite.

M. S-n.