GRADSKO VEĆE ZRENJANINA ODLUČILO: Distributivna mreža na teritoriji Grada predaje se u vlasništvo „Srbijagasa“

Distributivna mreža prirodnog gasa na teritoriji Grada Zrenjanina biće predata u vlasništvo Javnom preduzeću „Srbijagas“ čiji je vlasnik i osnivač Republika Srbija – odlučilo je Gradsko veće Zrenjanina na jutros održanoj sednici. Ovako je nađen način da se izmiri dugovanje JP „Gradska toplana“ prema „Srbijagasu“ u visini od 599 miliona 641.476 dinara, kolika je vrednost preuzetog i utrošenog, a neplaćenog gasa koji je tokom više godina isporučio „Srbijagas“.

Dug od blizu 600 miliona dinara vrednost je 16 miliona i 667 hiljada kubnih metara gasa, što je oko 60 procenata procenjene ovogodišnje distribucije „plavog energenta“.

Opšte je poznato da je dug počeo da se gomila krajem 2018. godine, kada je već nastupila velika svetska ekonomska kriza, a Skupština grada, rukovođena socijalnim razlozima, odbila predlog za poskupljenje prirodnog gasa.

– Ovo je dobar način da se važno preduzeće čiji je osnivač grad rastereti balasta obaveza, a u prilog dobroj saradnji sa „Srbijagasom“ ide i činjenica dovršetka gasne mreže, pod veoma povoljnim uslovima za građane.

Vrednost distributivnog sistema utvrdila je ekspertska firma „EXPERT TEAM“ Novi Sad, 2017. godine i nalaz dopunila 30. juna ove godine.

Prema rečima Ilije Svilara, vršioca dužnosti „Gradske toplane“, 45 radnika koji su radili na distribuciji gasa preduzeće „Srbijagas“.

Radi se o mreži u 24 gradske i seoskih mesnih zajednica i pet linija dovodnog gasovoda: Ečka – Lukićevo, Zlatica – Lazarevo, Elemir – Mihajlovo, Elemir – Aradac, i objektima na Temišvarskom drumu i u Stajićevu.

M. S-n.