USPENJE PRESVETE BOGORODICE: Slava Grada Zrenjanina i sabornog hrama

Sprska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu. Istovremeno Grad Zrenjanin i Saborni hram obeležavaju svoju slavu.

Tim povodom u Uspenskom hramu održana je sveta arhijerejska liturgija koju je služilo episkop banatski Nikanor i zrenjaninsko sveštenstvo prisustvo velikog broj vernika. Kum ovogodišnje slave Dragan Tišma sa porodicom, kumstvo za narednu godinu predao je Slobodanu Popovu, zrenjaninskom sportisti.

O ličnosti Presvete Bogorodice koja je posebna i neobična kako za crkvu, tako i za istoriju govorio je u besedi episkop Nikanor.

– Presveta Bogorodica je lestvica koja je nas grešne ljude, povezala sa nebom i prestolom njenog sina Isusa Hrista. Naša je najbliža posrednica pred Bogom i pomoćnica u veri. Ona je dobra majka koja se prema svima nama odnosi kao prema deci. Nije neko ko kažnjava, već neizmerno prašta, posreduje i vraća nas u svoje i božje krilo, na put koji vodi ka večnom spasenju. Zato se njoj jedinoj , u molitvama, direktno obraćamo. Njoj u čast posvećeni su mnogi hramovi, ispevane himne i pesme i mnoge ikone naslikane. Zaštitnica je celog roda hrišćanskog, a istovremeno i Grada Zrenjanina koji ima velik blagoslov jer je i njegova zaštitnica – rekao je vladika Nikanor u svome obraćanju, čestitavši Gradu, sveštenstvu, rukovodstvu, svim vernicima i građanima slavu.

Svečanu litiju koja u 17:45 kreće iz porte Uspenskog hrama glavnom gradskom ulicom predvodiće njegovo preosveštenstvo, episkop banatski Nikanor uz čelnike gradske vlasti.

M.Malbaški