GRUPA „STOP KAFILERIJI” PREDALA PETICIJU GRADU: Solidarnost građana daje nadu

Više od 12 hiljada potpisa koje su im Zrenjaninci predali tokom poslednja dva meseca za peticiju Da Zrenjanin diše”, a kojima se zahteva od Grada da reši problem smrada iz Prekona”, članovi Udruženja Stop kafileriji” predali su danas u podne Gradskoj upravi. Kako kažu, inspekcijska zabrana rada ovoj fabrici jeste privremena, zbog čega se i dalje angažovati za trajno rešavanje problema neoprijatnih mirisa.

Na to ih obavezuje i veliki broj građana koji je učestvovao u peticiji, kazao je danas Aleksandar Popović, jedan od osnivača Udruženja Stop kafileriji”.

– Prikupili smo oko 10.500 potpisa, a zajedno sa onlajn peticijom više od 12 hiljada. Danas smo imali i neformalni sastanak sa predstavnicima Gradske uprave. Moj lični utisak je da zaista jesu iskreni u nameri da, na osnovu naše inicijative, završe ovu priču u korist svih građana – rekao je Popović.

Kako su saopštili iz Udruženja Stop kafileriji”, zbog smrada i zagađenja iz pogona u kojem se prerađuju životinjski ostaci od 1984. godine, Zrenjaninci reaguju već više od dve decenije. Još 1995. godine građani su dobili parnicu protiv ove fabrike, ali ona tada nije ispoštovala zabranu smetanja svojine”. Peticije sa više stotina potpisa predavane su nadležnima i 2007. i 2010. godine, a postupak protiv Prekona” u Privrednom sudu započet 2017. godine traje i danas. Uprkos tome, Aleksandar Popović veruje da će se stvari promeniti delovanjem njihove građanske akcije.

– Mislim da sada jeste drugačije jer se Zrenjanin probudio. Ljudi su ustali, dolazili na proteste, potpisivali, i to ne samo oni iz delova grada koji su direktno ugroženi smradom. Probudila se solidarnost i to mi daje nadu da će ova priča na kraju da se završi kako treba. Ako ne bude tako, bićemo spremni da delujemo, odličićemo na koji način. Nećemo pustiti da se ovo završi loše po sve nas – istakao je Aleksandar Popović.

Peticiju je zajedno sa članovima grupe Stop kafileriji” predao i predstavnik Udruženja ZREPOK Steva Kočalka.

M.M.

Foto: Jovan Njegović Drndak

Opširnije u štampanom izdanju…