Hej, haj

Piše: Milena Bečejac

April nam je već u startu doneo dosta posla. Dobro, ne baš svima, jer je bilo dosta onih koji su zaokruživanje odabranog kandidata na glasanju za predsednika države, prepustili drugima, a oni dremkali uz banatsku supicu.
Tako su neki datumi ostali malo nezabeleženi. Recimo, 1. april, Dan omladinskih radnih akcija. To što su nastale u staroj SFRJ je jedna stvar, a druga stvar je što su mladi tada znali da zasuču rukave, uzmu možda i prvi put u ruke ašov, kramp i lopatu, pijuk i kolica… da nam živi, živi rad… drugarska se pesma ori, sve to znamo iz akcijaških pesama… i da učine nešto dobro i vredno za svoj grad.
Godine 2010. bilo je 65 godina od prve akcije. Sledile su i druge, i sve ostale, a na njima su učestvovali zrenjaninski omladinci. S ponosom pronosili ime grada, a brigade su nosile imena narodnih heroja. I Zrenjanin je imao svoju radnu akciju, od 1983. do 1984. godine. Mladi vredni svet. Dolazili su ovde akcijaši iz drugih republika tadašnje Jugoslavije. Recimo, radili su na vodovodu – početku neke fabrike vode, na uvođenju gasifikacije, uređivali Čenćanska jezera.
Priča mi Vesna Sudarski da su akcijaši pomagali i u poljoprivredi, brali voće, skidali metlice sa kukuruza. Bilo je to, zaista, davno, ali ostaje onaj zvuk trube za buđenje, ostaju sećanja, ostaju ljubavi (Vesna se venčala sa Duškom i posle dva dana oboje su se priključili brigadi), ostaju prijateljstva, uprkos svemu što se kasnije događalo na prostoru bivše „Juge”… Ostaje neka lična sreća jer si mogao da uradiš nešto korisno za svoju zemlju.
Danas, kada nekome pomenete radne akcije, naravno dobrovoljne, gledaju vas s čuđenjem. Kao, šta to ima veze, što su išli, da li ih je neko terao… Zar nije lepše sluške na uške, mesindžer, igrice… Dobro, nije sad to tako, najgore je govoriti o stvarima generalno, jer akcija očuvanja životne sredine, posebno po školama, ima volontiranja posebno kada je u pitanju humanitarna akcija, u svemu tome najviše je mladih… Drugo je i vreme. Ali volela bih da nas, uprkos svemu, ne napustiti onaj duh da se pomogne, da se učini nešto doboro za nas, za grad…