HEMIJSKO-PREHRAMBENA I TEKSTILNA ŠKOLA „UROŠ PREDIĆ” ISPRATILA JOŠ JEDNU GENERACIJU MATURANATA

Mladost, prijateljstvo, rastanak, novi početak

Dragi đaci dobrodošli u predvorje svoje mature. Uspešno privodite kraju jedan veliki, važan i započet posao. Mladost je vaš najsnažniji resurs! Ne traćite je uludo. Osim znanja, veština i diploma, pregršt lepih uspomena i stečenih prijateljstava nosite iz Škole. Prijatelj je, kažu, onaj koji zna sve o tebi i uprkos svemu te voli. Negujte prijateljstva jer su dragocena. Pamtite svoj večerašnji rastanak – učinite ga nezaboravnim, budite pametni, veseli, budite svoji. Novi početak – rekao bih da vam je sada i najvažniji. Kažu da budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova. Život je lep, nije lak i prepun je izazova. Meša Selimović je rekao – živi što lepše ali tako da te nije stid. Otkrivajte sebe i tražite svoj put. Iskoristite svaki dan. Uživajte! Ne gubite vreme! Carpe diem!
Ovim rečima obratio se svršenim maturantima Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić” direktor Jugoslav Bogdanović poželevši svima dobro zdravlje, uspeh i sreću, a pre svega da budu dobri ljudi.

SEDAM ODELJENJA MATURANATA
Velikom salom Kulturnog centra je u sredu, 5. juna, svečano prodefilovalo 106 maturanata u pratnji svojih odeljenskih starešina. Odeljenje 4-1 – hemijsko-tehnološke tehničare na put je izveo odeljenski starešina Darko Radovančević. Tehničare za industrijsku farmaceutsku tehnologiju – odeljenje 4-2 ispratila je Vukica Stajić. Tehničari za zaštitu životne sredine, 4-3, oprostili su se od svoje razredne Blanke Panić Rakić. Siniša Rakić bio je razredni još jednoj generaciji prehrambenih tehničara, odeljenju 4-4, dok je Siniša Garčev dao zanat u ruke učenicima 4-5, budućim modelarima odeće.
Jelena Vujković ispratila je odeljenje 3-5, pekare, a Tatjana Curaković 3-6 prerađivače mleka/mesare.
Program povodom maturske večeri započeo je himnom „Gaudeamus igitur”, a u nastavku učenik trećeg razreda Muzičke škole „Josif Marinković” Mihajlo Mladenović odsvirao je na gitari etidu broj 12.

HVALA VAM NA SVEMU!
Učenica generacije Jovana Jankov, evocirajući uspomene iz školskih dana prigodnom besedom se zahvalila profesorima na radu, trudu, razumevanju i nesebičnom zalaganju.
– Evo nas četiri godine kasnije. Odrasli smo, upoznali sebe, izgradili svoju ličnost i stekli nova prijateljstva. Nije uvek bilo sjajno. Delili smo suze, osmehe i uspehe. Pamtićemo samo ono lepo – naše bezbrižne školske dane. Svako od nas krenuće svojim putem. Neko će nastaviti školovanje, a neko će, nadam se, naći dobar posao. Šta god radili dragi maturanti, drugari, radite to najbolje što možete i budite najbolja verzija sebe, jer samo tako uspeh i rezultati neće izostati – rekla je Jovana Jankov, zahvalivši se odeljenskom starešini a posebno profesoru i mentoru Milanu Galiću zbog koga je zavolela Školu i smer koji je izabrala.
Jovana Rosić, takođe učenica generacije, podelila je utiske nakon maturske večeri ponosna što je pohađala Hemijsku školu, još uvek neodlučna čime će se u budućnosti baviti.
– Još se nisam odlučila o budućim studijama, iako je vremena malo. Razmišljam se između fizike, hemije i medicine. Iz Škole svi nosimo veliko znanje koje će nam koristiti u budućnosti, a svima želim uspeha u daljem usavršavanju – poručila je maturantkinja Rosić.

  • NAGRAĐENE ZA USPEHE
    Direktor Jugoslav Bogdanović po tradiciji proglasio je i nagradio i ovogodišnje učenike generacije po područjima rada. Učenica generacije u području Hemija i nemetali je Jovana Rosić 4-2. Za đaka generacije u području rada Tekstilstvo i kožarstvo proglašena je Jovana Jankov iz odeljenja 4-5.
    Zorana Čizmić, učenica 3-5 odeljenja, na ovogodišnjem Republičkom takmičenju pekara u Leskovcu osvojila je drugo mesto i srebrnu medalju za šta je posebno nagrađena.
    – Matursko veče ću pamtiti do kraja života, a svojim drugarima želim sve najbolje bilo da rade ili se dalje školuju. Uspeh koji sam osvojila, tačnije drugo mesto, na takmičenju zaokružio je moje školovanje. Planiram da upišem višu, a kasnije i da se dodatno usavršavam – rekla je Zorana Čizmić.

Miroslava Malbaški
Foto: Studio „AS”