HEMIJSKO-PREHRAMBENA I TEKSTILNA ŠKOLA „UROŠ PREDIĆ” ISPRATILA JOŠ JEDNU GENERACIJU MATURANATA

Sledite svoje srce i intuiciju

  • Pet odeljenja je prodefilovalo sa odeljenskim starešinama velikom salom Kulturnog centra

Tvoje vreme je ograničeno, nemoj ga trošiti živeći nečiji život. Nemoj da dopustiš da te zarobi dogma – živeti kako drugi misle. Ne dozvoli da buka tuđih mišljenja uništi tvoj unutrašnji glas. I najvažnije, imaj hrabrosti da pratiš svoje srce i intuiciju.
Ovako se rečima rodonačelnika digitalnog doba, Stiva Džobsa, obratio svršenim maturantima Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić” direktor Jugoslav Bogdanović, dodavši da bez obzira na stečenu i ozvaničenu stručnost, današnja omladina živi neodvojivo od informacionih tehnologija.
Velikom salom Kulturnog centra je u utorak, 5. juna, svečano prodefilovalo 68 maturanata ove Škole u pratnji odeljenskih starešina. Odeljenje IV1 – tehničari za industrijsku farmaceutsku tehnologiju na put je izvela odeljenski starešina Vesna Čvorović. Tehničare za zaštitu životne sredine, odeljenje IV2, ispratila je razredna Blanka Rakić Panić. Tehničari za biotehnologiju, odeljenje IV3, oprostili su se od svog odeljenskog starešine Predraga Pavlova. Dušanka Đorđević bila je razredna odeljenju IV4, još jednoj generaciji tehničara – modelara odeće, dok je Zorica Bodiroga dala zanat u ruke učenicima III5 budućim pekarima/prerađivačima mleka/mesarima.
Svečanu himnu povodom završetka školskog doba „Gaudeamus igitur” otpevao je Zrenjaninski kamerni hor, a Jelena Vukas maturantima je posvetila pesmu „Helou” (Hello) koju izvodi popularna pevačica Britni Spirs (Britney Spears).
Učenica generacije Ivana Brkljač, iz odeljenja IV4, obratila se i zahvalila profesorima dodavši kroz šalu, kako su ih učili, ponekad mučili, ali pre svega naučili lekcijama iz gradiva, ali i mnogo važnijim, životnim. Ova devojka ima i zanimljive planove za budućnost.
– Planiram da upišem anglistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a zanimaju me još i kineski i korejski jezici. Obrazovanje je veoma bitno za budućnost, posebno univerzitetsko – smatra Ivana Brkljač.
Nevena Tomin, učenica IV1, sportistkinja generacije, planira da upiše Višu medicinsku školu za fizioterapeuta, kako bi bila sportski fizioterapeut, dok njena vršnjakinja Tamara Todorović, takođe učenica generacije, planira da nastavi farmaceutsko usavršavanje na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i postane farmaceutski inženjer. Helenka Mahač nakon srednje škole planira da se zaposli što je poželela i ostalima iz svoje generacije.

  • MLADOST I USPEH
    Direktor Jugoslav Bogdanović po tradiciji proglasio je i nagradio i ovogodišnje učenike generacije po područjima rada. Učenica generacije na području hemije i nemetala je Tamara Todorović iz odeljenja IV1. U oblasti proizvodnje i prerade hrane najbolja je Helenka Mahač, učenica III5, dok je područje tekstilstvo i kožarstvo odličnim uspehom obeležila Ivana Brkljač iz IV4. Za najbolju sportistkinju generacije proglašena je Nevena Tomin iz IV1 odeljenja.

Miroslava Malbaški

 Foto: Studio „AS”

IV1
IV1
IV2
IV2
IV3
IV3
IV4
IV4
III5
III5