HITNO ZASEDANJE LOKALNOG PARLAMENTA ZBOG KUPOVINE I PRODAJE ZEMLJIŠTA

Gradiće se garaža u centru grada

Sugrađani svakodnevno prolaze pored devastiranog objekta u ulici dr Zorana Kamenkovića broj 12, u neposrednoj blizini zrenjaninske Policijske uprave. Na ovom mestu uskoro će se graditi parking garaže, odlučili su odbornici na Skupštini održanoj prošlog petka, 18. marta, u baroknoj sali gradske kuće.
Parcela na ovoj adresi, površine 2.068 metara kvadratnih, od 31. oktobra 1992. bila je u vlasništvu kompanije „Pro-bekom”, preduzeća za proizvodnju, usluge i trgovinu na veliko i malo, čija je osnovna delatnost prerada i konzervisanje mesa. „Probekom” je u stečaju od 2009. godine. Ostali su samo propali objekti skloni rušenju. Grad se odlučio da otkupi zemljište na ovoj parceli, neposrednom pogodbom, za 10 miliona dinara.

 

Komentarišući ovu odluku, zamenik gradonačelnika Saša Santovac je rekao da je gradnja pomenutih parking-mesta predviđena odgovarajućom planskom dokumentacijom.
– U najkraćem roku očekujemo potpisivanje ugovora i zemljište bi trebalo da postane vlasništvo Grada. To je jedan od glavnih razloga za zakazivanje sednice po hitnom postupku – istakao je Santovac.
Pored ove, odbornici su usvojili još dve odluke. Odnosile su se na razmatranje predloga u oblasti urbanizma i regulisanja imovinsko-pravnih odnosa.
Izmena i dopuna Plana generalne regulacije „Bagljaš” sprovedena je kako bi se definisali urbanistički uslovi za gradnju novih stambenih ili objekata javne namene.
– Očekujemo vrlo brzo novu gradnju na teritoriji Bagljaša. Jedan od glavnih zahteva je stigao od kompanije „BIG”, za proširenje tržnog centra već u ovoj godini. To je predviđeno pomenutim planom, kao i mogućnost gradnje objekata višeporodičnog stanovanja – kazao je zamenik gradonačelnika.

Skupština je usvojila Program otuđenja gradskog građevinskog zemljišta za ovu godinu. U prodaji su parcele u nekoliko gradskih naselja, kao i u Jankovom Mostu (Zemljoradnička ulica) i Čenti. Najviše je ponuđeno placeva na Zelenom polju (ulice: Kajmakčalanska, Opovačka, Carinska, Bagremova, Nade Dimić), zatim u naselju „Berbersko” (Igmanska i Majora Gavrilovića).
Takođe se prodaje i jedna parcela u ulici Laze Kostića, po jedna u Mužlji i u ulici Patrijarha Pavla. Planirana namena ovog zemljišta jeste „porodično stanovanje”, odnosno izgradnja kuća.
– Naša je obaveza da se do 31. marta usvoji program. Dodate su nove parcele i u narednih 10 do 15 dana možemo očekivati i nove oglase – kazao je Santovac.
Posle više od dve godine rada u drugom prostoru, odbornici Skupštine grada su se za ovu 18. sednicu ponovo okupili u Baroknoj sali. Poslednja sednica u ovom ambijentu održana je 28. februara 2020. godine u prethodnom sazivu.
Po uvođenju epidemijskih mera, rad lokalnog parlamenta organizovan je u Kulturnom centru, gde je održano svih 17 sednica aktuelnog saziva.

Miroslava Malbaški

  • „STOČAR” I „PRO-BEKOM” SU ODAVNO ISTORIJA
    „Pro-bekom” je preduzeće u vlasništvu Borivoja Beštića (nekadašnji direktor i sada većinski vlasnik) i Biserke Janjić, koji imaju više od 50 odsto akcija, zatim firme „Prima fud” (Prima food GMBH) registrovane u Frankfurtu (Nemačka) i kompanije „Juko” holding iz Žitišta, navodi se na sajtu Agencije za privredne registre. Stečaj je još uvek u toku, a stečajna upravnica je Ružica Mikloš.
    Stariji Zrenjaninci pamte da se 70-ih i 80-ih godina prošlog veka u ulici Dr Zorana Kamenkovića 12 nalazilo nekada veoma uspešno preduzeće „Stočar” sa klanicom. Poslovalo je u okviru Industrijsko poljoprivrednog kombinata „Servo Mihalj”. Bilo je orijentisano na uzgoj peradi, mahom gusaka. Imali su veoma dobro organizovanu kooperantsku mrežu za obrađeno perje za punjenje jastuka. Izvozili su čak i u Japan.