IGOR VIRIJEVIĆ GOVORI O PET GODINA BORBE ZA TAKSI PREVOZ U ZRENjANINU

Više inspektora za bolju kontrolu

Pre pet godina Grad Zrenjanin imao je samo jednog saobraćajnog inspektora, koji je u to vreme bio pred penzijom. Tada novi načelnik inspekcijskih službi Igor Virijević, sadašnji načelnik Komunalne policije, tražio je od Grada da poboljša inspekcijski nadzor saobraćaja i taksi prevoza. U tim namerama je i uspeo.
– Sada imamo trojicu saobraćajnih inspektora. Oni svakodnevno kontrolišu taksi prevoz na teritoriji Grada, ali i „divlje” i nelegalne taksiste.
Kakva je razlika između divljih i nelegalnih?
– „Divlji” taksisti su oni koji nemaju nikakve oznake taksi vozila. Oni uglavnom voze na relacijama sela – grad, ili Zrenjanin – Novi Sad. Sa njima je teško boriti se jer se njihova nelegalnost teško dokazuje. Ipak, kontrolama smo smanjili njihov broj. Nelegalni taksisti su oni koji izbegavaju da postupaju po Odluci o taksi prevozu Grada Zrenjanina.
Rekli ste da se teško dokazuje nelegalnost „divljih” taksista: kako ste uspeli da to učinite?
– Dokazuje se tako što se razdvoje svedoci od vozača, pa se ispituju odvojeno. Vozači se služe raznim izgovorima, ali putnici uglavnom kažu istinu. Zbog stalnih kontrola sve manje ljudi se odlučuje da putuje takvim prevozom. Čim prevoznici imaju manje putnika, moraju da se bave nekakvim drugim poslom.
Ipak, mnogobrojne stavke iz Odluke o taksi prevozu se poštuju?
– Da, 2014. godine smo napravili novu Odluku o taksi prevozu na teritoriji Grada Zrenjanina i ona je predvidela da svako taksi vozilo ima „th” tablice. To se poštuje. Videćete da u gradu 400-500 vozila ima registarske tablice sa tim oznakama. Predvideli smo još mnogo stvari i tu odluku smo doterivali. Imali smo primedbe i predloge sa terena u vezi sa tim šta treba da se uradi da bi taksi prevoz u gradu funkcionisao kako treba.
Koliko ste zadovoljni saradnjom sa sudom i pokrajinskim ustanovama?
– Imamo odličnu saradnju sa Prekršajnim sudom. Otkako je prekršajni nalog uveden u praksu, mi imamo naplatu od 80 odsto, a procesi traju kraće. Sa pokrajinskim saobraćajnim inspektorima takođe imamo odličnu saradnju, čak jednom u tri nedelje zajedno kontrolišu taksiste.
BORBA PROTIV BAHATOG PONAŠANjA VOZAČA
Inspekcijske službe su se odvojile od komunalne policije, tako da Virijević više nije načelnik tog dela, ali ostaje na čelu Komunalne policije. Najavio je nastavak borbe protiv bahatog ponašanja vozača.
– Komunalna policija i dalje ispisuje prekršajne predloge za stajanje van mesta označenog za taksi vozila, i sada smo se uhvatili u koštac sa tim. Upravo to što ste vi, u novinama, ukazali: mora se znati da taksi prevoz ne može biti povlašćen, niti sme ugrožavati bezbednost u saobraćaju tako što će se parkirati na pešačkim stazama ili na kolovozu. S druge strane, Komunalna policija nikada nije kaznila nikoga ko ima invaliditet i mora da prođe nekuda. Služba kojom rukovodim će kažnjavati svako bahato ponašanje, ali neće narušavati ljudska prava – napomenuo je načelnik Komunalne policije.
S.K.