INSPEKCIJE POJAČALE KONTROLU ZBOG POVEĆANOG BROJA ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM U SREDNJEM BANATU

Najviše inficiranih je u Zrenjaninu

Epidemijska situacija u Srednjobanatskom okrugu je nestabilna i naglo je pogoršana. Grad Zrenjanin se našao na drugom mestu u Vojvodini, odmah nakon Novog Sada, po broju zaraženih, preneli su nacionalni mediji. Prethodne nedelje u Srednjobanatskom okrugu registrovano je 91 obolelo lice od kovida 19. Na bolničkom lečenju trenutno je 30, a u kućnoj izolaciji 130 osoba pozitivnih na novi korona virus, što je ukupno 160 aktivnih slučajeva. Od proglašenja epidemije, ova bolest potvrđena je kod 529 osoba, navodi dr Zdravko Ždrale, direktor Zavoda za javno zdravlje za naš list.
Kako saznajemo, broj obolelih po opštinama okruga od početka epidemije iznosi 419 u Gradu Zrenjaninu (325 – grad, 94 – naseljena mesta), 36 u Žitištu, 24 u Novoj Crnji, 31 u Novom Bečeju i 19 u Sečnju. Izlečeno je 369 pacijenata, a testirano 4.015 lica.
UDRUŽENI RAD INSPEKCIJA
Zbog naglog porasta broja inficiranih, inspekcije učestalo idu u kontrolu ugostiteljskih objekata, ustanova, pijaca i drugih objekata kako bi proverili koliko se zaposleni i svi drugi pridržavaju protivepidemijskih mera, navodi Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga (SBUO). Kako kaže, novina je da od 29. oktobra nadzor nad primenom propisanih mera obavljaju osim sanitarne i ostale republičke inspekcije (tržišna, veterinarska, inspekcija rada).
– U koordinisanu kontrolu uključuje se i poreska inspekcija, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Takođe, u zajedničkim akcijama inspekcijskog nadzora uključene su i inspekcije lokalnih samouprava. Izrađuju se planovi zajedničkih aktivnosti svih inspekcija na osnovu procene epidemiološkog rizika pojedinih objekata i događaja na teritoriji lokalnih samouprava – ističe načelnica SBUO i dodaje da se nadzori rade svakodnevno i izveštaji šalju svakog dana Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor i Radnoj grupi za koordinaciju republičkih inspekcijskih službi nadležnog ministarstva.
Prema njenim rečima, od 28. oktobra do 2. novembra bilo je 144 nadzora u ugostiteljskim objektima, tržnim centrima, otvorenim i zatvorenim pijacama, sportskim događajima, većim trgovinskim lancima, i podneto je pet prekršajnih prijava zbog nepoštovanja propisanih mera. Načelnica navodi da se saveti SBUO u proširenom sastavu održavaju veoma često, što iziskuje situacija u kojoj se nalazimo i da gradski i opštinski štabovi za vanrednu situaciju preuzimaju neophodne mere u skladu sa odlukama Vlade Srbije i kriznog štaba i epidemiološke situacije u svojim sredinama.

5.000 DINARA KAZNA ZA NENOŠENjE MASKI
Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje priprema radna grupa Vlade Srbije, biće propisano da Komunalna milicija izdaje prekršajni nalog za nepoštovanje propisanih mera za sprečavanje širenja virusa korona. Komunalna milicija će građanima ukoliko ne nose maske na propisanim mestima izdavati prekršajni nalog za plaćanje kazne u iznosu od 5.000 dinara, koju u roku od osam dana mogu da plate umanjenu za pola, odnosno 2.500 dinara, saznaje list „Zrenjanin”.
– Komunalna milicija je bila dosad na veoma „osetljivom terenu” zato što ovakva situacija nije bila zakonom predviđena. Mi pomažemo sanitarnoj inspekciji u nadziranju pridržavanja propisanih mera. U proteklih nedelju dana smo dobili ovlašćenje Ministarstva da u sklopu svojih redovnih aktivnosti popunjavamo i zapisnik. Popunjene zapisnike prosleđujemo sanitarnoj inspekciji na dalje postupanje – objašnjava Igor Virijević, načelnik Komunalne milicije.
On dodaje da procedura izmene Zakona treba da bude završena u toku sledeće nedelje i da će se kaznene mere (prekršajni nalog) izricati na licu mesta bez procedure vođenja prekršajnog postupka.

KRIVIČNE PRIJAVE, PREKRŠAJNI POSTUPCI I PRESUDE
Prema rečima Mladena Vujina, osnovnog javnog tužioca, u 2020. godini podneto je 18 krivičnih prijava zbog nepoštovanja zakona koji se tiču nepoštovanja epidemijskih mera. U svih 18 predmeta Osnovno javno tužilaštvo je tražilo policijsko zadržavanje od 48 sati u odnosu na prijavljena lica.
Pred Osnovnim sudom je pokrenuto devet postupaka zbog krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, od kojih je jedan predmet nerešen. Osam predmeta je pravosnažno okončano – prvostepenim presudama okrivljena lica su u četiri predmeta osuđena na novčane kazne, dok su im u pet predmeta izrečene uslovne osude, saznaje list „Zrenjanin”.
– U Prekršajnom sudu je zbog prekršaja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti primljeno 35 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Svi predmeti koji su pokrenuti su u toku – navode u ovom zrenjaninskom sudu.

I. Isakov

 

  •  

    APEL GRAĐANIMA
    Povodom pogoršane epidemijske situacije u Zrenjaninu, javnosti se u utorak obratio i gradonačelnik Simo Salapura, upućujući snažan apel sugrađanima, pojedincima i svim kolektivima da striktno poštuju sve propisane i preporučene mere zaštite. To posebno važi, kako ističe, kada je u pitanju nošenje zaštitne maske, održavanje fizičke distance, ograničenje okupljanja svih vrsta i pojačane mere dezinfekcije javnih prostora i održavanja lične higijene. Salapura navodi da u saradnji sa lekarima i članovima Gradskog štaba za vanredne situacije, prate razvoj situacije u gradu i ukoliko bude neophodno, spremni su da donesu odgovarajuće odluke.