INŽENJERKA SVETLANA POPOVIĆ, BAVI SE POSLASTIČARSTVOM

Kad kolači zamirišu, mame na zalogaj…

Da li biste voleli da vaša ulica ima slatko đoše? Verujem da biste, poput „Cecinog slatkog ćošeta” u Zrenjaninu, u Stražilovskoj 50. Svetlana Popović, po struci inženjer hemijske i prehrambene tehnologije, do skoro nije nigde radila, tj. bila je nezaposlena. Sada je, uz podršku sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ)–filijala u Zrenjaninu, postala svoj „gazda”.
– Poslastičarstvom sam počela da se bavim sasvim slučajno. Oduvek sam imala smisla za umetnost, a poslastičarstvo je upravo jedna vrsta umetnosti. Sve je počelo pre desetak godina kada sam napravila tortu kćerkici za prvi rođendan. Posle izvesnog vremena, prijateljica oduševljena i ukusom i izgledom torte, zamolila me je da napravim torticu za rođendan njenom sinu… I tako je sve počelo – seća se Svetlana Popović, ponosna vlasnica „Cecinog slatkog ćošeta”.
Zadovoljne mušterije su širile dobar glas o njenim tortama i vrlo brzo je hobi prerastao u ozbiljan posao. S obzirom na to da je, kao i većina početnika, radila od kuće, željno je iščekivala momenat kada će se steći uslovi da registruje svoju radnju.
U januaru 2020. godine sam se prijavila na obuku za potencijalne preduzetnike. Uz pomoć njihovog stručnog tima, uspela sam da uradim svoj biznis plan i predam svu neophodnu dokumentaciju kako bih konkurisala za subvenciju, tj. za sredstva za samozapošljavanje u iznosu od 250.000 dinara… Ali, desila se dobro poznata situacija sa korona virusom i do početka juna je sve bilo u zastoju. U međuvremenu sam, zajedno sa suprugom, sinom i kćerkicom, radila na uređenju enterijera svoje radionice, pripremi promo-materijala, a posebnu pažnju sam posvetila odabiru poslastica koje ću ponuditi svojim potrošačima. I, konačno, 23. juna su se stekli uslovi i registrovala sam svoju malu, slatku radionicu – priča nam Svetlana.
Subvenciju je iskoristila za kupovinu radnih mašina koje su joj olakšale posao. Pošto u gradu ima dosta radnji koje se bave izradom torti, želela je da bude drugačija od ostalih. U njenoj radionici, možete da poručite kolače i torte dekorisane po poslednjim standardima, ali akcenat je ipak stavila na izradu poslastica po recepturi naših majki, baka, tetki…
– Ova ideja je naišla na dobar odziv kod potrošača, tako da se možemo pohvaliti da pravimo izvrsne šampite, krempite, sitne kolače, domaće torte, poslastice u čaši (žito sa šlagom, čiz kejkove…), a uskoro ćemo u ponudi imati i limunadu, parti program, figurice za dekoraciju torti… U mojoj radionici sve funkcioniše na principu „za poneti”, tako da mi je ovakva vrsta poslovanja, u vremenu kada nema proslava, omogućila da sitnim koracima koračam napred uz nadu da će biti bolje – ističe naša sagovrnica uz poziv svim sladokuscima da ih posete, s obzirom da je moto radnje: „Malo čokolade ne može da škodi”.
M. Bečejac