IRENA ŽIVKOVIĆ, DIREKTORKA RCR BANAT, O REZULTATIMA I PLANOVIMA

Predviđena mobilna stanica za merenje kvaliteta vazduha

Pre dva meseca u novoj „pametnoj zgradi” u ulici Dr Kornela Radulovića otvoren je Regionalni centar za energetsku efikasnost Banat. Time je uspešno završen projekat Grada Zrenjanina i Regionalnog centra za razvoj (RCR) Banat pod nazivom „Pametna i održiva potrošnja energije”, u okviru prekogranične saradnje sa Rumunijom. Cilj je promocija energetske održivosti u lokalnim zajednicama i poboljšanje njihovih kapaciteta za planiranje i upravljanje akcijama za uštedu energije i korišćenje obnovljivih izvora energije. O važnosti programa, radu za vreme korone i planovima, razgovaramo sa Irenom Živković, direktorkom RCR Banat.

Kakve mogućnosti pruža „pametna zgrada” i od kakvog je značaja novi Centar za energetsku efikasnot?
– Zgrada ima približno 450 kvadratnih metara. Izgrađena je po modelu najbolje prakse u arhitekturi, korišćeni su najsavremeniji materijali i sistemi koji doprinose manjoj potrošnji energije, a ukupna vrednost radova bila je oko 400 hiljada evra. Za grejanje i hlađenje ovih prostorija koristimo solarne panele, toplotne pumpe, pa je trošenje energije minimalno. Regionalni centar za energetsku efikasnost će u narednom periodu raditi na projektima, podizanju svesti stanovništva i svemu što doprinosi tome da Grad i srednji Banat očuvaju svoju sredinu i budu energetski efikasniji.

Država će sufinansirati zamenu stolarija, demit fasade u domaćinstvima. Kako će Centar za energetsku efikasnost učestvovati u tom projektu?
– Ovaj projekat je u skladu sa zelenom agendom Evropske unije. Prema planovima EU, do 2050. energetska tranzicija biće moguća u celoj Evropi, samo ako sve zemlje članice preduzmu mere i ako se uključe sve zemlje Zapadnog Balkana. Opredeljena su ogromna sredstva u okviru zelene agende, posebno za Zapadni Balkan, uključujući tzv. talas renoviranja, koji podrazumeva povećanje energetske efikasnosti u svim vrstama zgrada. Naš grad i cela Srbija biće deo te priče uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

Da li će moći to da se primeni na svim zgradama?
– Biće jako teško, jer je situacija kod nas takva kakva jeste, ali hajde da krenemo od najosnovnijeg (zamene prozora, kotlova). Centar za energetsku efikasnost će pružati maksimalnu podršku u pripremi budućih projekta na ovu temu, s obzirom na to da oprema nabavljena kroz projekat služi za dijagnostikovanje stanja energetske efikasnosti javnih i drugih objekata.

Koji su planovi RCR Banat?
– Druga oblast koja se tiče zelene agende, jeste cirkularna ekonomija. U ovom trenutku realizujemo projekat koji podrazumeva uspostavljanje cirkularne laboratorije za elektronski otpad i otpad električne opreme za teritoriju Grada. Ovaj otpad (frižideri, mašine, mobilni telefoni, računari, baterije) veliki je problem u Srbiji. Projekat „CIRCLE” realizuje se u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa, a predviđena su i sredstva za nabavku opreme u ovoj oblasti.
U okviru istog programa radimo i projekat „Adrionet”, koji Belo Blato stavlja na evropsku mapu autentičnih sela. Pripremamo nastavak projekta „Pametna i održiva potrošnja energije”, u planu je izrada održivog plana razvoja za Grad Zrenjanin, postavljanje prvog punjača za električne automobile i nabavka ovih automobila za naš grad. Plan je i da obezbedimo mobilnu stanicu za merenje kvaliteta vazduha u saradnji sa Gradom i Zavodom za javno zdravlje Zrenjanin.

Uprkos pandemiji, da li ste zadovoljni rezultatima?
– U momentu kada je počela pandemija realizovali smo devet EU projekata. Bilo je teško sinhronizovati sve, posebno aktivnosti koje podrazumevaju okupljanje ljudi, ali smo uz uputstva koja smo vrlo brzo dobili od svih EU programa, nastavili sa radom. Prethodni period je bio težak, ali vrlo uspešan.

I. Isakov