VLADIMIRU PIŠTALU URUČENA NAGRADA FONDA „TODOR MANOJLOVIĆ“: Piscu za kojeg ne postoje granice

Na spisak važnih imena iz sveta kulture i umetnosti kao što su Milorad Pavić, David Albahari, Želimir Žilnik, Vida Ognjenović, Đorđe Blašević, Dušan Kovačević, Slobodan Tišma, Isidora Žebeljan, kao 29. laureat Nagrade za moderni umetnički senzibilitet upisao se i književnik Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije i profesor svetske i američke istorije na Beker koledžu, u Vusteru (Masačusets). Njemu je danas, u baroknoj sali gradske kuće, svečano uručeno ovo priznanje koje se već treću deceniju dodeljuje u našem gradu, a pod pokroviteljstvom Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.
– Zrenjanin nazivaju gradom mostova, onim koji spaja ljude – i to je istina. Doći u takvo mesto za mene je značajno. Nije mi prvi put, jer sam ovde bio nakon dodele NIN-ove nagrade. Na putu razmišljao sam o Todoru Manojloviću i modernosti. Ona i tradicija su spojene, jer to što je danas moderno sutra će biti tradicija. Modernost mora da bude neočekivano viđenje stvari, da ne bude dosadno, predvidljivo, već uzbuđenje otkrića. Ako nije otkriće stvaraocu, šta da očekuje čitalac. Dati nekome nagradu za modernost, na neki način dajete mu nagradu za originalnost. To je nešto što je neočekivano, a najčešće to neočekivano biva i zapamćeno – rekao je Vladimir Pištalo.
Laureat se osvrnu i na svoje stvaralaštvo rekavši da teme ne biraju pisci, nego one biraju njih.
– To vam je kao i sa sudbinom. Ni nju ne birate. Treba da se borite sa njom i da je iznesete na najdostojanstveniji i najodgovorniji način – poručio je književnik Pištalo.
Milan Bjelogrlić, upravitelj fonda nagrade i direktor Biblioteke podsetio je na lik i delo Todora Manojlovića, istakavši da priznanje nosi ime po književniku, književnom i likovnom kritičaru i teoretičaru, dramskom piscu, čije je stvaralaštvo obeležilo period između dva rata.
– U celokupnom opusu Vladimira Pištala prisutan je diskurs modernosti, ali u njemu pronalazimo još nešto. To nešto je, kao što je rekao naš blaženopočivši patrijarh Pavle, za dobru knjigu, delo u kojem se pronalazi zrno soli i kap istine – kazao je Milan Bjelogrlić.
Prema njegovim rečima put očuvanja ovakve tradicije dodele nagrade, koja je zašla u treću deceniju nije lak, ali u trajanju vidi njenu najveću vrednost.
– Pokazali smo ko zna koliko puta, kao narod, da možemo da iskoračimo velikim korakom, sa velikom i sjajnom idejom, ali vrlo često se dešava da na tom putu pokleknemo. Upornost i trajanje čoveka ravnice, u ovome se i te kako pokazalo – istakao je upravitelj Fonda nagrade
Gradonačelnik Simo Salapura u svom obraćanju je napomenuo da zahvaljujući Todoru Manojloviću, u književnim krugovima naš Grad i sredina zauzimaju posebno mesto. Nagrada koja nosi njegovo ime je samo mali deo zahvalnosti poručio je Salapura.
– Ovogodišnji laureat je zaslužio ovo priznanje, jer knjiga i bibliotekarstvo jesu deo njegove porodične tradicije i nadam se da će mu nagrada biti inspiracija za još mnogo dobrih knjiga – rekao je prvi čovek Grada.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Njegović Drndak