ISIDORA ŽEBELJAN PRIMILA NAGRADU „TODOR MANOJLOVIĆ”: Muzika je hrana duhu

ISIDORA ZABELJAN 0002_

Na svečanosti u baroknoj sali Gradske kuće kompozitorka Isidora Žebeljan, najmlađi akademik Srpske akademije nauka i umetnosti, primila je danas Nagradu za moderan umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović”, čiji je osnivač Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”. Isidora Žebeljan je 25. dobitnica Nagrade koja nosi ime Todora Manojlovića, jednog od najistaknutijih predstavnika srpske moderne.

ISIDORA ZABELJAN 0003_

Nagradu su uručili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić (sliku akademskog slikara Radovana Živankića) i direktor zrenjaninske Biblioteke Milan Bjelogrlić (plaketu, uz koju je predviđen i novčani iznos).

ISIDORA ZABELJAN 0004_

Podsetivši na emotivnu vezanost za Banat, u kojem je odrasla, umetnica koja je nosilac brojnih nagrada je u obraćanju za javnost rekla da joj je ovo najdraža i zato što nosi ime Todora Manojlovića, čije je stvaralašto bilo autentično, naše, i evropsko, istovremeno.

ISIDORA ZABELJAN 0005_

Isidora Žebeljan je, u prepunoj sali gradske kuće, u atmosferi koja do sada nije zabeležena na proteklim svečanostima uručenja Nagrade „Todor Manojlović” pročitala i svoj nadahnuti esej o odgovornosti.

ISIDORA ZABELJAN 0006_

– Naši životi mogu da opstanu samo kroz potpuno i iskreno predavanje delovanju, koje često biva potaknuto dubokom i doslednom mišlju koja nas bodri svojom snagom – kaže Isidora Žebeljan. – Ima više takvih pokretača. Jedna od njih je umetnost, ona je hrana duhu, ona nas čuva da ne umremo od banalnosti.

ISIDORA ZABELJAN 0007_

Dobitnica Nagrade se na poseban način zahvalila na Nagradi – odsvirala je na klaviru kompoziciju posvećenu Maleru a potom je, sa suprugom Borisom Čičovačkim izvela kompoziciju za klavir i obou iz muzike koju je komponovala za pozorišnu predstavu „Čudo u Šarganu”, Ljubomira Simovića, u režiji Dejana Mijača.

ISIDORA ZABELJAN 0008_

Svečanosti su prisustvovali predsednica Fonda „Todor Manojlović”, prof. dr Vladislava Petković Gordić, koja je obrazložila izbor ovogodišnjeg laureata, kao i članovi, književnik Vladimir Arsenijević i akademski slikar Radovan Živankić.

ISIDORA ZABELJAN 0009_

U svečanom programu je učestvovala i Darija Čanji – violina, učenica Muzičke škole „Josif Marinković”, u klasi profesorke Vesne Nemčev, uz klavirsku pratnju Nemanje Števanova, profesora.
Voditelj programa je bio Vladimir Arsenić iz zrenjaninske Biblioteke.

ISIDORA ZABELJAN 0010_

ISIDORA ZABELJAN 0011_

ISIDORA ZABELJAN 0012_

ISIDORA ZABELJAN 0013_

ISIDORA ZABELJAN 0014_

ISIDORA ZABELJAN 0015_

ISIDORA ZABELJAN 0016_

B. Jajić

Foto J. Njegović Drndak