ISTRAŽUJEMO: KOLIKO U OKVIRU ORGANIZACIJE ĐAČKIH EKSKURZIJA IMA PROPUSTA, ZNAČAJ PRAVILNIKA PO KOJIMA SE ONE ORGANIZUJU

Norme stare ili nove: ekskurzije u vakuumu

Dečja graja čula se na prostoru velikog parkinga prodavnice „Super idee”, preko puta Osnovne škole „Žarko Zrenjanin”. Uzbuđenje, radost, sreća prilikom iščekivanja velikog događaja za njih i njihove roditelje – odlazak, za neke prvi put, na organizovanu petodnevnu ekskurziju preko svoje škole na Divčibare. Polazak zakazan za pola osam ujutru, nakon što se autobusi iskontrolišu i policajac potpiše odobrenje da su ispravni.
Međutim, prošlo pola osam, prošlo osam, žamor dece utihnuo, sunce zasijalo, sparina se podigla. Polazak na put nije odobren, pošto nijedan od dva dupla autobusa obrenovačkog autoprevoznika „Banbus”, koji su trebali da voze 200 dece na Divčibare, na takozvani Super kamp, nije prošao tehnički pregled… Polazak prolongiran, deca se umorila a nisu ni krenula na put, onima koji su popili tabletu za put, dejstvo pilule je prošlo.
Konačno, posle gotovo tri sata čekanja na parkingu, jedan osposobljeni „dabl deker” i dva zamenska autobusa zrenjaninskog prevoznika povezla su učenike na zasluženi odmor…

7-dodatak-deca foto

 

Ovo je slika nedavno organizovane ekskurzije na koju su se pre desetak dana uputila deca iz Osnovne škole „Žarko Zrenjanin”, u organizaciji Turističe agencije „Dest” DOO iz Novog Pazara sa ogrankom u Beogradu. Na ovaj propust u organizaciji nam je ukazalo nekoliko roditelja koji su taj dan pratili decu na put i koji su bili prilično revoltirani i uznemireni samom činjenicom da je Agencija mogla da pošalje neispravne autobuse za prevoz dece.
– Zaista smo bili uznemireni, pomalo i besni zbog ovakvog propusta. Tim pre što smo smo dosta skupo platili ovaj aranžman, ukupno 22.680 dinara za pet noćenja – kaže jedan od roditelja, koji je želeo da ostane anoniman.
Da cela situacija bude čudnija, pregledajući ugovor koji je sklopljen sa ovom turističkom agencijom, ustanovili smo da je on zaključen između učenika škole, u ovom slučaju đaka drugog razreda i predstavnika agencije, kao i da nigde na ugovoru ne piše koja škola je u pitanju. Takođe, na sajtu Super kampa koji je organizovan na Divčibarama, smena u kojoj su ova deca bila počinjala je 24. juna, dok su učenici iz „Žarka” na odmor stigli 25. juna uveče.

PUTOVANJA MIMO PROGRAMA ŠKOLE
Neispravni autobusi, sumnjiva agencija, kao i ostale nelogičnosti, povod su da istražimo temu oko đačkih ekskurzija. Jedan od problema je i organizacija ovakvih putovanja mimo plana i programa škole.
– Novi pravilnik o ekskurzijama predviđa da svi koji žele da organizuju studijska putovanja moći će to da učine po pravilima sadržanim u tom dokumentu – izjavio je proletos ministar prosvete Mladen Šarčević. On bi trebalo da se primenjuje od nove školske godine, mada ostaje nejasno da li su i zašto pokrajinski i pravilnik Ministarstva prosvete bili u raskoraku.
Ekskurzije ili izleti se planiraju u školi, deo su nastavnog plana i programa. Da bi se ekskurzija organizovala, bilo je potrebno da se sa ponuđenom destinacijom saglasi 70 odsto roditelja, a razmatra se i na školskim odborima. Ukoliko su u pitanju velike škole, obavezno je da one raspišu javnu nabavku, što odugovlači ceo posao. Plaćanje je na rate, što je olakšica za roditelje.
Ove godine, zbog toga što nova pravila tek treba da „zažive”, škole su se snalazile, a u gradskoj prosvetnoj inspekciji smo saznali da roditelji gotovo i da nemaju primedbe na ekskurzije.

6-7-biljana manic
Biljana Manić

RODITELJI SKLAPAJU UGOVOR SA AGENCIJOM
U ovoj školskoj godini, đaci nisu ostali uskraćeni za ekskurzije. Na primer, u Ekonomsko-trgovinskoj školi „Jovan Trajković”, na ekskurziju su išli učenici trećeg razreda, a roditelji su bili ti koji su sklapali ugovor sa agencijom. Đaci ostalih godina su, kako kaže direktorka Dragoslava Golušin, išli na jednodnevne izlete.
Ukidanjem Pravilnika Ministarstva prosvete koji je odlično regulisao način sprovođenja nabavke za učenički turizam, nastao je problem zbog kojih najveći broj učenika ne putuje više na ekskurzije i programe nastave u prirodi, smatra Biljana Manić, direktorka Osnovne škole „Dositej Obradović”.
– Novi Pravilnik je tek sad posle nekoliko godina u izradi. U međuvremenu se očekivalo da se radi javna nabavka, preko portala za javne nabavke, gde postoji veliki broj prepreka u nekim koracima. U prednosti su u tom periodu bile škole sa malim brojem učenika, gde je za nabavku po zakonu bilo dovoljno pribaviti samo tri ponude. Očekujemo novi pravilnik i nadamo se da će učenici ponovo imati mogućnost da putuju sa drugarima i odeljenskim starešinama na destinacije na koje možda nikada ne bi otišli, da upoznaju i dožive neke nove predele – naglašava Biljana Manić.

6-7-vlada dasic karavan vojvodinac
Vlado Dašić

PROBLEM U REALIZACIJI
Dugogodišnje iskustvo u organizaciji đačkih ekskurzija ima i turistički radnik Vlado Dašić, vlasnik Agencije „Karavan”. On kaže da su se vremena, u odnosu kada se on bavio ovom vrstom turističke delatnosti, dosta izmenila i to na lošije.
– Ekskurzije su odavno postale problem u realizaciji, kako agencijama, roditeljima, tako i školama. One su postale problem u realizaciji i države i Ministarstva prosvete. Svi su pomalo krivi, neko manje,a neko više. Mislim da smo mi kao izvršioci najmanje krivi jer se pojavljujemo kao davaoci usluga i radimo po određenim zahtevima i pravilima koje formuliše nadležno Ministarstvo i škola koja ga primenjuje – kaže vlasnik „Karavana”.
Na pitanje kako je mogao da se desi propust u organizaciji da nijedan autobus nije ispravan, ali i kako je moguće da se organizuje ekskurzija mimo plana i programa tokom školske godine, Dašić kaže da ekskurzije ovog tipa nisu zvanični i obavezni program škola, već je u ovom slučaju reč o nekoj vrsti slobodnih aktivnosti.
– Direktor škole, kada proceni da ne može da realizuje to kako treba i da odradi ekskurziju po pravilnicima škole, odustaje od toga. Onda tu organizaciju preuzimaju nastavnici i učitelji u školi koji hoće da povedu decu na ekskurziju mimo školske godine i tada se pravi poseban ugovor u koji škola nije uključena a u saradnji sa roditeljima – kaže Dašić. On smatra da te stvari ne mogu tako da se organizuju i da deca, izuzev preko škole, ne mogu da idu preko drugih aranžmana, te da to mora da se reši na pravi način.
– Lični sam protivnik sklapanja tih ugovora na relaciji agencija-roditelji, i smatram da u ovoj sferi vlada opšte rasulo i neorganizacija kako u Ministarstvu, tako i u školama ali i kada su roditelji dece u pitanju, pa do samog tog nastavnika koji vodi decu na svoju odgovornost – smatra vlasnik „Karavana” i kaže da jedini razlog za ovakav način organizovanja jeste da neko zaradi. On je još rekao da je njegova Agencija prestala da radi ekskurzije uopšte, kao i mnoge druge gradske agencije, jer su primat preuzele neke novopazarske, čačanske, valjevske, kragujevačke i druge ne-zrenjaninske agencije.
PRAVILNIK PUN NELOGIČNOSTI
Na pitanje od čega treba krenuti kako bi se ovakve situacije i praksa izbegli, Dašić kaže da se mora rukovoditi Pravilnikom o organizaciji učeničkih putovanja, ali da je on toliko loš i pun nelogičnih odluka. On postavlja neke uslove koje niko ne može da ispuni.
– U Srbiji ne postoji ni petnaest autobusa koji su novi, odnosno stari do 5 godina, a da ne kažem da ne postoji tri nova dupla autobusa, što propisuje taj Pravilnik. Od tih nekoliko novih, jedan je u Čačku, jedan u Nišu, a jedan u Novom Pazaru, svi po nekoliko stotina kilometara dalje od našeg grada odakle treba da se realizuje ekskurzija. Ispadne da je šest puta veća dostava nego sama kilometraža realizacije. I onda ispadne da je ekskurzija do Novog Sada ili Fruške gore 2.000 dinara – kaže Vlado Dašić.

 

6-7-dragoslava golusin-nema bolja
Dragoslava Golušin

 

 

 • POLICIJA UTVRDILA NEISPRAVNOST JEDNOG AUTOBUSA
  – U prethodnih godinu dana, na teritoriji grada Zrenjanina, utvrđena je tehnička neispravnost jednog autobusa koji je prevozio đake na ekskurziju. Ukoliko se prilikom kontrole utvrdi da autobus nije tehnički ispravan, za vozača su predviđene novčane kazne od 5.000 dinara, odnosno novčana kazna u rasponu od 10.000 do 20.000 dinara. S druge strane, za prevoznika (pravno lice) propisane su novčane kazne u rasponu od 60.000 do 800.000 dinara, odnosno u rasponu od 50.000 do 600.000 dinara. Kontroli autobusa, koji prevoze đake, pre polaska podležu svi prevoznici, nezavisno od sedišta preduzeća, odnosno kontrola ne zavisi od toga odakle je vlasnik vozila – odgovorili su nam iz Policijske uprave Zrenjanin na pitanja u vezi sa tehničkom neispravnošću autobusa koji voze ekskurzije.

 

 • NASTAVNICI I TURIZAM
  – Svaki nastavnik će tražiti dozvolu od uprave ako želi da radi sa decom van nastave. Direktor može da sagleda okolnosti i ako ima elemenata pokrenuće disciplinski postupak – izjavio je ministar Šarčević.
  Saznali smo i to da u mnogim školama je gotovo praksa da se deca tokom raspusta vode u sportske škole, kampove, ali tu nastavnici zaključuju ugovore sa turističkim agencijama. Ove aktivnosti nisu u školskom planu i programu.

 

 • MATURANTI SREDNJIH ŠKOLA MOGU U INOSTRANSTVO
  Na ekskurziju u inostranstvo od sledeće školske godine moći će da idu samo učenici četvrte godine srednje škole, dok će prve tri biti organizovane u Srbiji ili Republici Srpskoj. Osim toga, učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole moći će da idu na ekskurzije i u Republiku Srpsku.

 

M. Bečejac – S. Vorkapić