ITALIJANSKA PREDUZEĆA U ZRENJANINU OTVORILA VRATA UČENICIMA: Podrška dualnom obrazovanju i inspiracija za preduzetništvo

U Zrenјаninu je danas prvi put održan „Dan otvorenih vrata italijanske privrede“, čiji su organizatori „Konfindustrija Srbija” i Grad Zrenjanin, Ambasade Republike Italije u Beogradu i  kompanija „Manpower group” i „Energia gas and power”.

Italijanske fabrike koje posluju u našem gradu – „Modital“, „Dafar“ i „Tecnostrutture“, otvorile su vrata učenicima pojedinih završnih razreda srednjih škola, „Uroša Predića”, Tehničke škole i „Nikole Tesle”, kao i Osnovne škole „Đura Jakšić”. Osim ovih, u Zrenjaninu posluje i kompnija „Fullgar“. Cilj je neposredno informisanje o procesu proizvodnje, kao i dualno obrazovanje, kao i otvaranje mogućnosti za zapošljavanje.

Gosti Zrenjanina su bili predsednik Konfindustrije Srbija Erih Kosuta, prvi sekretar Ambasade Republike Italije u Beogradu Matijaz Kleve i savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje dr Gabrijela Grujić – Garić. Prisutnima se obratio i savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Rade Berbakov i direktor kompanije „Energia gas and power” Velimir Gavrilović.

Goste je pozdravio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je istakao da se čine napori kako bi Zrenjanin postao dobro mesto za investiranje, a najbolji promoteri su kompanije i preduzeća koja ovde posluju.

Predsednik „Konfindustrije Srbija“ Erih Kosuta uručio je zatim sertifikate direktorima škola i kompanija, kao i učenicima na „Danu otvorenih vrata italijanske privrede“.
„Konfindustrija Srbija“ posluje od juna 2012. godine i oslanja se na iskustvo matične Konfindustrije, onovane u Italiji 1910. godine.  „Konfindustrija“ u Italiji okuplja 149.000 različitih kompanija čije je članstvo dobrovoljno i ima više od 5,5 miliona zaposlenih.

Kako je rekao Erih Kosuta, glavna misija „Konfindustrije“ je zastupanje interesa članica i saradnja sa institucijama, kao i podrška internacionalizaciji poslovanja. Njihova inicijativa je: „Industrijalizujmo se”  – otvaranje vrata i upoznavanje kulture preduzeća, a kao inspiracije za buduće preduzetništvo.

U Srbiji posluje trenutno više od 500 italijanskih preduzeća koja zapošljavaju oko 30 hiljada radnika. U četiri italijanske fabrike u Zrenjaninu, koje  iz godine u godinu proširuju poslovanje, više je od 600 radnika.

B.J. 

Jovan Njegović Drndak