„IZAĐI MI NA TEGLU“: Ko će napraviti najbolji ajvar?

Tradicionalno jelo od pečene, samlevene, zatim kuvane paprike poznato je kao ajvar. Recept za najbolji postoji, a retko koja domaćica želi da ga otkriva. Ove godine, peti put u Srbiji, a drugi put za redom, manifestacija „Izađi mi na teglu“ se održava u Zrenjaninu, a prijavio se maksimalan broj učesnika, tačinije 15. ekipa. Ovogodišnji pobednik kao nagradu dobija šporet marke „Smederevac“ i pravo na učešće u velikom finalu koje će se održati 13. oktobra u Beogradu.
Učesnike koji se danas na glavnom gradskom trgu takmiče pozdravio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.
– Manifestacija „Izađi mi na teglu“ održava se u 30 gradova, a ono što je značajno jeste da se među njima našao i Zrenjanin. Prijavio se velik broj udruženja sa teritorije grada. Želja nam je da današnji pobednik koji će nas predstavljati u Beogradu i tamo bude jedan od najboljih – izjavio je Saša Santovac i dodao da je ovo svojevrsna promocija naših vrednosti i turističkih brendova.
Članice Udruženja „Veliko srce“ iz Lazareva imaju iskustva kada je ova manifestacija u pitanju, stoga su se ponovo prijavile.
– Prošle godine smo osvojile treće mesto, a ove godine takođe očekujemo što bolji plasman. Ako ga i ne bude važno je učesvovati. Naš ajvar je izuzetno lep, žene imaju iskustva u njegovom kuvanju, a žiri neka odluči. Bitno nam je druženje i pozitivna energija – kaže Milanka Furtula, predsednica Udruženja „Veliko srce“.
Jedna od mnogobrojnih konkurencija Lazarevčankama je i Asocijacija žena sa Bagljaša. Pet vrednih članica već je ispeklo papriku. Kažu da žure da budu prve.
– Prošle godine nismo učestvovale, jer smo bile sprečene. Ovo nam je prvi put. Ne želimo ništa manje od prvog mesta – kroz osmeh dodaje Mira Matić predsednica Aktiva koja nije želela da otkrije tajnu spremanja ajvara.
Događaj je podržao Grad Zrenjanin i Turistička organizacija.
Više o manifestaciji rekla je koordinatorka projekta Ljiljana Vukotić.
– Ove godine obeležavamo mini jubilej, ovo je peta sezona našeg karavana. Za protekle četiri sezone obišli smo preko 100 gradova u Srbiji, imali oko 9.000 učesnika, 500 takmičarskih ekipa po sezoni, a napravljeno je oko 17.000 tegli ajvara. To su brojke koje govore o značaju ovog događaja – rekla je Ljiljana Vukotić.

M.Malbaški

Foto: Z.Dedić

niyadji mi na teglu-naslovna za paprika ajvar tegla trg (21)

20181005 paprika ajvar tegla trg (10)

20181005 paprika ajvar tegla trg (18)

20181005 paprika ajvar tegla trg (22)

20181005 paprika ajvar tegla trg (23)

20181005 paprika ajvar tegla trg (29)

20181005 paprika ajvar tegla trg (32)

20181005 paprika ajvar tegla trg (38)