IZBORNE LISTE: KO JE IZ SREDNjEG BANATA PREDLOŽEN ZA POSLANIKE

Najbolje plasirani Kovač, Sandić i Kralj

Sedam od osam izbornih parlamentarnih lista koje su proglašene do utorka, 22. februara, među kandidatima ima građane Srednjeg Banata. Izuzetak je samo lista „Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja”. Prema podacima Republičke izborne komisije, prvi su 10.000 potpisa građana prikupili naprednjaci i SPS, u četvrtak, 17. februara. Narednog dana to su učinili radikali i SVM, a 20. februara i svi ostali.

SNAJVIŠE KANDIDATA IZ BANATA NA LISTI SVM-A
Na listi „Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve” nalazi se troje predstavnika Srednjeg Banata. Master ekonomistkinja Stanislava Janošević iz Zrenjanina na 49. je mestu, na 210. je Rajko Kapelan iz Kleka, diplomirani ekonomista (donedavno strukovni) i Dajana Boškić, specijalistkinja – strukovna ekonomistkinja iz Srpske Crnje (232).
Koalicija socijalista, Jedinstvene Srbije i Zelene Srbije „Ivica Dačić – premijer Srbije” za poslanike je predložila sedmoro građana okruga. U pitanju su: master pravnica Dubravka Kralj iz Zrenjanina (15. mesto), pravnik Aleksandar Budiša iz Sečnja (66), dipl. inž. inženjerskog menadžmenta iz Zrenjanina Goran Marinković (174), ekonomska tehničarka iz Nove Crnje Tanja Zvekić (175), master strukovna vaspitačica iz Zrenjanina Aleksandra Dušanović (177), novinar i književnik Dušan Milićev iz Žitišta (186) i građevinski tehničar iz Novog Bečeja Dragan Balaban (211).

Najviše kandidata za poslanike iz našeg kraja predvidela je lista „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor”. Predvodi ih Elvira Kovač, dipl. ekonomistkinja iz Zrenjanina (2. mesto), zatim slede: domaćica Enike Šari iz Torde (27), prof. mađarskog jezika i književnosti iz Nove Crnje Natalija Bačik Lerinc (31), vaspitačica Edit Sarka iz Hetina (51), Zrenjaninka Klementina Rice Majer, prof. srpskog jezika i književnosti (56), zubna protetičarka Gabriela Palatinuš iz Zrenjanina (81), struk. i dipl. inž. organizacionih nauka Nandor Vereš iz Neuzine (88), dipl. pravnica iz Mihajlova Gabriela Tot Sakal (98), negovateljica iz Lukinog Sela Natalia Kiš (111), dipl. ekonomistkinja Valeria Molnar iz Zrenjanina (118), frizerka Judit Hodi iz Nove Crnje (122), administrativna radnica Aniko Karvak iz Torde (128), trgovkinja Ildiko Patai iz Novog Itebeja (138), inž. prehrambene tehnologije iz Zrenjanina Gabriel Madaras (147), Zrenjaninac Robert Nemet, elektrotehničar, (152), dipl. inž. zaštite bilja iz Zrenjanina Arpad Molnar (159), preduzetnik Tibor Nemet iz Torde (162), Antun Bajus, drumski i sabraćajni tehničar iz Novog Itebeja (173), vaspitačica Henrieta Čisar Čila iz Mihajlova (178), mašinski inž. Robert Juhas iz Zrenjanina (198), Zrenjaninac Oskar Mezei, preduzetnik, (215), električar Atila Vastag iz Nove Crnje (213), poljoprivredni proizvođač iz Belog Blata Robert Sabo (223), inž. elektrotehnike iz Zrenjanina Arnold Kerčov, (232) i trgovac Atila Pataki iz Novog Bečeja (234).

ZRENJANINCI SE NE ISTIČU NI U OPOZICIJI
Lista „Marinika Tepić – ujedinjeni za pobedu Srbije”, koju između ostalih čine Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Narodna stranka, predložila je za poslanike: master politikološkinju za međunarodne poslove Alisu Kockar iz Zrenjanina (62), inž. menadžmenta Sonju Pernat (73), automehaničara Dragana Marića iz Sečnja (101), prof. matematike i informatike Natašu Velemir iz Zrenjanina (134) i dipl. inž. industrijskog menadžmenta Dušku Lukić iz Novog Bečeja (182).

Koalicija predvođena DSS-om „Dr Miloš Jovanović – nada za Srbiju” među kandidatima za parlament istakla je 10 građana Srednjeg Banata. Reč je o Zrenjanincima: inž. poljoprivrede Zoranu Sandiću (10. mesto), profesoru Siniši Atlagiću (20), master menadžerki Dragani Novaković (84), prof. informatike Vukanu Obradoviću (116), polj. tehničarki Zorici Grujić (137), vaspitačici Slađani Rajlić (145) i prof. informatike Mladenu Pejiću (226). Na listi su još i domaćica iz Torka Denisa Đurđević (104), penzionerka iz Banatskog Despotovca Ljiljana Savković (169) i doktor veterine iz Perleza Svetozar Oljača (190).
Srpska radikalna stranka je za poslanike predložila trgovkinju Mirjanu Stupar (89. mesto) iz Sutjeske, mastera informacionih tehnologija Žarka Jokšića iz opštine Žitište (97), Lazara Obradovića, tehničara drumskog saobraćaja iz Vojvode Stepe (132) i Todora Nenadića, operatera u auto-industriji iz Aleksandrova (206).
Među kandidatima za poslanike liste „Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka zavetnici” nalazi se četvoro građana okruga. Na 44. mestu je Vera Milošev, diplomirana sociološkinja iz Zrenjanina, na 118. Nevena Marinković, administrativna radnica iz Žitišta. Milorad Pap, ekonomski tehničar iz Novog Bečeja, nalazi se na 131. mestu, a na 211. je Aleksandar Stevanović, mašinski tehničar iz Zrenjanina.
U prethodnom sazivu Skupštine Srednji Banat predstavljalo je petoro poslanika: Stanislava Janošević i Rajko Kapelan (SNS), Elvira Kovač i Atila Juhas (SVM) i Dubravka Kralj (SPS).
Najaktivnija među njima, što se tiče izlaganja i poslaničkih govora, bila je Dubravka Kralj, pokazuje evidencija Otvorenog parlamenta.

M. Maričić