ZRENJANINSKE POSLANICE O ANGAŽOVANJU U SKUPŠTINI

U fokusu pravosuđe, obrazovanje i razvoj privrede

U novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije među 250 poslanika naći će se četiri predstavnika našeg grada. To su: ekonomistkinja Elvira Kovač (Savez vojvođanskih Mađara), ekonomistkinja Stanislava Janošević (Srpska napredna stranka), pravnica Dubravka Kralj (Socijalistička partija Srbije) i inženjer poljoprivrede Zoran Sandić (Novi DSS).

SVM O MESNIM ZAJEDNICAMA I OBRAZOVANJU
Savez vojvođanskih Mađara (SVM) u aktuelnom sazivu insistiraće na srazmernoj zastupljenosti i efikasnoj participaciji pripadnika mađarske nacionalne zajednice u svim oblastima javnog, kulturnog, privrednog i političkog života, kaže Elvira Kovač.
– Posebno je značajno da obezbedimo kvalitetno obrazovanje na mađarskom jeziku na svim nivoima i utvrdimo posebne kriterijume za odobravanje otvaranja odeljenja sa malim brojem učenika na jezicima nacionalnih manjina – objašnjava Kovač.
Takođe će se u cilju obezbeđivanja kvalitetnog rada ustanova kulture, pored infrastrukturnog, posebno zalagati i za njihovo kadrovsko jačanje.
Kada su u pitanju lokalni izazovi, poslanica Kovač smatra da je potrebno preciznije urediti pravni status mesnih zajednica, kako bi se regulisala njihova nadležnost i kriterijumi za dodelu sredstava. Pored toga, značajno je i da državni projekti na održavanju i izgradnji puteva u odgovarajućoj srazmeri budu realizovani u Vojvodini.
– Došli smo do rešenja kojim se problem zrenjaninskog vodovoda predstavlja kao nacionalni prioritet. Dužni smo da rešavamo probleme i za buduću generaciju obezbedimo zdravo okruženje, čistu vodu, zemlju i vazduh – poručuje Elvira Kovač.

 

USKORO SET PRAVOSUDNIH ZAKONA
Teme skupštinskih rasprava prevashodno diktira Vlada kao „najuticajniji” predlagač zakona. Sa druge strane one su uslovljene i političkim i socijalno-ekonomskim prilikama u našoj zemlji, objašnjava Dubravka Kralj.
– Moja bojazan i impresija sa konstitutivne sednice jeste mogućnost da će teme koje su rezultat argumentovane debate biti u senci beskorisnih rasprava i čarki. Građani nisu izašli na izbore da bi imali „zabavnu” skupštinu, već efikasan zakonodavni organ – kaže poslanica Kralj.
Ističe da je u aktuelnim političkim okolnostima, kada se suočavamo sa velikim izazovima u pogledu očuvanja teritorijalnog integriteta i životnog standarda građana, potrebno jedinstvo.
– To su pitanja koja će doći pred Skupštinu. Na početku redovnog zasedanja očekuje nas konkretizacija usvojenih ustavnih promena kroz set pravosudnih zakona. To će biti veoma delikatan zadatak zbog potrebe da se njima ne naruši princip pune nezavisnosti sudova i samostalnosti tužilaštva koji je ugrađen u nova ustavna jemstva – objašnjava naša sagovornica.
Takođe, sa radom su počele radne grupe za izradu nacrta izmena Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku. Dubravka Kralj očekuje da će se predlozi tih propisa naći u skupštinskoj proceduri do kraja godine.

NA RASPOLAGANjU SUGRAĐANIMA
Kako Kralj objašnjava, način na koji se lokalne teme mogu kandidovati u republičkom parlamentu jeste postavljanjem poslaničkog pitanja Vladi. Zato naglašava da pitanja o rešavanju problema pijaće vode u našem gradu sigurno neće izostati.
– Vlada Republike Srbije je stala iza Ugovora i nadam se da nikakvih odstupanja neće biti. Bdeću nad tim projektom, jer znam da nema mesta za još jedno razočarenje – ističe pravnica Kralj. Dodaje da će, kao i u toku prethodnog mandata, uvek biti na raspolaganju sugrađanima za sugestije i inicijative.

Fokus Stanislave Janošević biće delovanje u oblasti privrede, finansija i evropskih integracija zbog konkurentnosti, pre svega na evropskom tržištu, kao i praćenje razvoja Srbije na tom polju.
– Privreda je oblast koja od početka ima moju najveću pažnju. Pored zdravstva i obrazovanja, smatram je osnovnom granom razvoja Srbije – objašnjava Janošević.
Ističe da, kao direktna stega sa republičkim institucijama, stoji na raspolaganju svojim sugrađanima, ali i lokalnoj administraciji.

J. Šormaz