IZLIVANJE KANALIZACIJE KOD CRPNE STANICE U MZ „DOSITEJ OBRADOVIĆ”

Mreža ne može da se izbori sa otpadnom vodom

U dvorištu kuće koja se nalazi u ulici Marka Oreškovića pored crpne stanice, prilikom obilnijih padavina bar jednom godišnje dođe do izlivanja sadržaja iz kanalizacije. Fekalna voda dođe do vrata, priča nam žiteljka Silvija Barnić, uplašena zbog potencijalne zaraze.
Prema njenim rečima, svaki put kada pumpe crpne stanice ne rade ili ne mogu da prime sav sadržaj, njihovo dvorište postane prelivna septička jama. Zbog toga se, kaže, boji da će doći do ozbiljnije havarije koja će poplaviti ceo kvart.

UGROŽENO ZDRAVLjE
Budući da je dvorište nižeg nivoa u odnosu na okolinu, tečnost se zadržava u bašti. Pretnja je to što nije u pitanju atmosferska voda, već fekalije, toalet papir i hemija, ističe Barnić.
– Nemamo rešenje. Sačekamo da se sve osuši, pa skidamo ostatke i bacamo kreč kako bi dezinfikovali dvorište – kaže naša sagovornica.
Dodaje da je pomoć tražila od nadležnih, zasad bezuspešno.
– Obratili smo se komunalnoj i sanitarnoj inspekciji, ali ništa nismo uspeli. Sležu ramenima i kažu da je to naš problem, a „Vodovod” obećava da će ga rešiti – objašnjava Barnić.

REŠENJE – KUĆNA STANICA
Kako iz JKP „Vodovod i kanalizacija” kažu, prilikom obilnih padavina, dolazi do naglog i nekontrolisanog priliva vode u kanalizacionu mrežu i crpne stanice. Takav priliv nijedna crpna stanica i kanalizaciona mreža ne mogu da savladaju, pa iz tog razloga dolazi do izlivanja u najnižim tačkama terena, kao u ovom slučaju, objašnjavaju iz „Vodovoda”.
Ističu da do izlivanja dolazi preko kanalizacione mreže, a ne iz crpne stanice.
Da bi se ono sprečilo, nije dozvoljen priključak na dubinama većim od 1,5 metara bez ugradnje malih kućnih crpnih stanica, što je obaveza korisnika. Zbog položaja, sugrađani na pomenutoj adresi nemaju zvaničan priključak na gradsku kanalizacionu mrežu.
– Iako je objekat u ulici Marka Oreškovića u velikoj depresiji u odnosu na okolne objekte i crpnu stanicu, a teren na kojem se nalazi je dva metra niži u odnosu na kotu terena ulice, mala kućna stanica, koja bi bila rešenje problema na pomenutoj adresi, ne postoji – objašnjavaju iz „Vodovoda”.
Poručuju da će stručne službe u narednom periodu pokušati da, na osnovu postojećeg stanja kanalizacione mreže korisnika, pronađu tehničko rešenje kojim bi se sprečilo izlivanje. Time bi se izašlo korisniku u susret i izbegli troškovi ugradnje kućne stanice, zaključuju iz „Vodovoda”.

  • ODRŽAVANJE CRPNE STANICE
    Podsetimo, krajem leta prošle godine zbog nesnosnog smrada iz crpne stanice obratili su nam se žitelji MZ „Dositej Obradović”. Kako su tada rekli, prozore tokom leta nisu smeli da otvaraju, a prolazak ovim delom grada postao je gotovo nemoguć zbog neprijatnih mirisa.
    Predočili su nam da se smrad intenzivirao kada su bazeni u kojima se nalaze fekalije otklopljeni. To je činjeno da bi se dodala još jedna spirala koja velikim kapacitetom presipa kanalizaciju s jednog nivoa na drugi.
    Iako je završetak radova na rekonstrukciji stanice najavljen za oktobar, crpni bazen prekriven je tek krajem marta ove godine.

J. Šormaz