IZLOŽBA ISTORIČARKE UMETNOSTI MARIJE BAJIĆ OD SUTRA U KULTURNOM CENTRU: Mozaik kao umetnička disciplina

Treći šapat“ autorska izložba istoričarke umetnosti Marije Bajić i umetničke grupe „Iskorak“ predstaviće se zrenjaninskoj publici od 10. do 22. marta u izložbenom salonu Kulturnog centra. Postavku čini oko 45 mozaičkih dela kao samostalna tematska celina. Izložba se organizuje sa ciljem da se publici prikažu i predstave dosadašnji stvaralački radovi i ostvareni umetnički rezultati grupe „Iskorak“ i da se skrene pažnja na izuzetne estesko-izražajne i likovno-oblikovne potencijale mozaika kao umetničke discipline i likovnog medija.
Otvaranje je zakazano u četvrtak, 10. marta u 19 časova. Program otvaranja može da se prati i na Fejsbuk strani Kulturnog centra.

Marija Bajić, autorka izložbe, diplomirala je 2015. i masterirala 2019. istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Stažirala je u Muzeju grada Beograda. Trenutno je angažovana u prestoničkoj galeriji „DivArt“. Od 2019. sarađuje sa umetničkom grupom „Iskorak“ a radila je  kataloške tekstove za dve i otvaranje jedne izložbe.

Grupa „Iskorak” osnovana je 2019. od strane sedam autorki koje se u svom radu prevashodno bave medijem mozaika. To su Nada Aleksić, Milena Bajić Đorić, Snežana Vujnov, Nataša Jasen Tomić, Mirjana Petričević, Vesna Ristić i Katarina Rogulić.
– Pored zajedničkih izlagačkih aktivnosti, članice su više godina unazad samostalno učestvovale na grupnim izložbama u zemlji, poput „Bijenala mozaika“, „Mozaik malog formata“, „Kamen u arhitekturi i umetnosti“, „Majdan Art“, „Beogradski festival mozaika“, kao i na inostranim grupnim izložbama u Bugarskoj, Italiji i Japanu.