IZLOŽBA „JANOŠ PANJI – GRADITELJ VELIKOG BEČKEREKA“: Povodom 140 godina od rođenja i 80 godina od smrti vlasnika ciglane

U utorak 30. oktobra, sa početkom u 13 časova, u Palati Panji, Ulica Svetozara Markovića 1, biće otvorena izložba ,,Janoš Panji – graditelj Velikog Bečkereka“, autora Bojana Kojičića, u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Ove godine navršava se 140 godina od rođenja i 80 godina od smrti Janoša Panjija (János Pányi), zidarskog majstora, preduzimača i vlasnika ciglane iz Velikog Bečkereka (Zrenjanina).

Prema rečima Bojana Kojičića, istoričara umetnosti – konzervatora u Zavodu za zaštitu spomenika, na desetine objekata u Zrenjaninu podignuto je od kvalitetnih cigala iz Panjijeve ciglane, a mnogi građevinski planovi stambenih kuća potpisani su njegovim imenom. Panjijeva ostvarenja deo su, kako kaže, vrednog nasleđa grada Zrenjanina, a pojedina dela prevazilaze lokalne okvire i predstavlјaju značajne primere secesijske arhitektonske zaostavštine Vojvodine.

Zbog značaja ovog autora za lokalnu sredinu, ali i zbog gubitka većeg dela njegovog stvaralaštva – što srušenih, što degradiranih građevina, rodila se ideja da se organizuje izložba sa propratnim katalogom u koj će biti prikazane fotografije najznačajnijih zdanja, planovi pronađeni u Istorijskom arhivu Zrenjanina, kao i porodične fotografije koje nikada nisu prikazane javnosti – navodi autor izložbe.

Realizacija izložbe je omogućena sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije uz podršku Grada Zrenjanina.