OTVORENA IZLOŽBA PRVE FOTOGRAFSKE UMETNIČKE KOLONIJE: Grad fotografima, fotografi gradu

Fotografski dokumentacioni centar u saradnji sa Savremenom galerijom Ečka, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, priredio je izložbu Prve fotografske umetničke kolonije „Grad fotografima, fotografi gradu“, koja je otvorena juče u Savremenoj galeriji Zrenjanin. Na izložbi su predstavljene fotografije nastale tokom boravka i rada fotografa u koloniji.

izlozba foto Alisa Junuzovic 012_

Na fotografskoj koloniji učestvovali su majstori fotografije čija se imena nalaze u samom vrhu sprske fotografije, a to su Imre Sabo, Milan Marković, El Gvojos, Željko Sinobad, Igor Mandić, Darko Dozet, Miroslav Predojević i Geza Lenert, a njima su se pridružili i gosti iz Republike Srpske, Radoje Elez i Branka Mumalo iz Hrvatske.

– Zadovoljstvo je videti na ovom mestu toliko ljudi koji vole fotografiju. Sad kad vidim koliko vas ima, srce mi je puno. Ovo je  prvi korak u nečemu što će biti bolje svake godine. Svakog dana imamo sve više prijatelja fotografije i nadam se da ćemo podršku koju smo dobili, imati i dalje i da će ovo postati jedna lepa manifestacija – istakao je Jovan Njegović Drndak, autor izložbe i predsednik Fotografskog dokumentacionog centra.

izlozba foto Alisa Junuzovic 009_

Kako je rekao, ideja o fotografskoj koloniji nastala je na osnovu tradicije koju Zrenjanin ima.

– Mi smo u maju počeli sa jednom izložbom koja je bila presek fotografije od 1853. do 1940. godine. Kroz taj presek fotografije i fotografskog stvaralaštva u prošlosti, pokušali smo da ukažemo na tradiciju koji ovaj grad ima, a sa druge strane ovo što sada vidite je rezultat savremene fotografije, odnosno fotografa koji su doprineli ovoj manifestaciji, a pripadaju vrhu srpske fotografije – naveo je Njegović Drndak.

I.I.

Foto: Alisa Junuzović

Opširnije u štampanom izdanju

izlozba foto Alisa Junuzovic 016_

izlozba foto Alisa Junuzovic 015_

izlozba foto Alisa Junuzovic 014_

izlozba foto Alisa Junuzovic 013_

izlozba foto Alisa Junuzovic 011_

izlozba foto Alisa Junuzovic 010_

izlozba foto Alisa Junuzovic 008_

izlozba foto Alisa Junuzovic 006_

izlozba foto Alisa Junuzovic 005_

izlozba foto Alisa Junuzovic 004_

izlozba foto Alisa Junuzovic 003_

izlozba foto Alisa Junuzovic 002_

izlozba foto Alisa Junuzovic 001_