UDRUŽENJE ŽENA „ĐURA JAKŠIĆ”: „Štrudlijada” i druženje

Štrudlijada” je jedna od manifestacija po kojoj je poznato Udruženje žena Đura Jakšić” u Srpskoj Crnji. Četrnaesta po redu u slavu popularne poslastice, održana je ovog vikenda, u subotu, 8. septembra. Učestvovalo je 15 udruženja, od toga 14 se takmičilo za pet naj štrudli koje su morale da zadovolje kriterijume po kojima ih je žiri ocenjivao: sastav, ukus i izgled. Žiri u kome su bili Slavica Ždrnja, Miodrag Jevremović i Mirjana Popov izabrali su za najbolju štrudlu onu koju je spremilo Udruženje žena i sekcija ručnih radova „Radojevo“ – Radojevo, drugo je UŽ ,,Rusko Selo“ – Rusko Selo, treće ,,Livađanke“ – Aleksandrovo. Bez priznanja nije ostalo ni Udruženje Vidovdan“ – Banatsko Karađorđevo na četvrtom i Aktiv žena „Aleksandrovo“ – Aleksandrovo, na petom mestu.

Udruženje je osnovano davne 1948. godine osnovala ga je organizacija Antifašistički front žena odnosno AFŽ, koje je kasnije, dobilo naziv Udruženje žena ,,Đura Jakšić“ Srpska Crnja i taj naziv nosi i danas. Prva predsednica uduženja AFŽ izabrana je bila učiteljica Desanka Necin. Ona je bila aktivna i okupila je 200 članica, a tradiciju čuvaju današnje članice.

Za svoju manifestaciju izabrale smo takmičenje u pravljenju najukusnije i najlepše štrudle zato što su nekadašnji stanovnici našeg sela bili Nemci, a štrudla je bila njihova tradicionalna a i omiljena poslastica. Do dan danas se neguje se kao kulturni identitet ovog podneblja – kaže predsednica Branislava Drinić. Naše udruženje danas okuplja 20 aktivnih članica. Veliku pomoć i podršku nam pružaju Mesna zajednica Srpska Crnja, Opština Nova Crnja, Pokrajinski sekreterijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Kulturni centar naše opštine, seoska narodna biblioteka, javno komunalno preduzeće naše opštine, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici iz naše opštine i svi ostali koji su prepoznali potencijal i cene rad naših članica.

M. Bečejac

Foto: Udruženje žena Đura Jakšić”

studlijada srpska crnja2