IZVANREDNO STANJE SAMO ODGODILO AKTIVNOSTI

Udruga banatskih Hrvata spremna za nove projekte

Situacija nastala uslijed pandemije koronavirusa iznenadila je i pogodila sve gotovo jednakom jačinom. Posljedice krize nisu zaobišle niti kulturne djelatnike i udruge. Došlo je do obustave aktivnosti, a najstrože mjere važile su za okupljanja u zatvorenim prostorima. To je najviše utjecalo na odgađanje brojnih izložbi, predavanja, obilježavanja obljetnica i drugih javnih manifestacija.

NA JESEN U ZRENJANINU IZLOŽBA B. KARLAVARISA
Udruga banatskih Hrvata za mjesec ožujak planirala je prvi u nizu događaja kojim bi na jugu Banata u naselju Starčevu bilo proslavljeno 120 godina od rođenja Miše Brajca, vođe hrvatskog seljačkog pokreta na ovom području. Program je zakazan za tjedan tijekom kojega je proglašeno izvanredno stanje na cijelom teritoriju Republike Srbije. Vlada je tada proslijedila upute Hrvatskom nacionalnom vijeću da se sve aktivnosti pomjere za nekoliko mjeseci kada glavni val pandemije posustane. Stoga će obilježavanje ove veoma značajne obljetnice biti realizirano u lipnju.
U prvoj polovici kolovoza u Pančevu bi trebao biti organiziran skup u znak sjećanja na lik i djelo Kazimira Ostrogovića, hrvatskoga arhitekta i autora projekta pančevačke Gradske vijećnice. U plan aktivnosti za jesen uključena je izložba umjetničkih djela Bogomila Karlavarisa u Zrenjaninu. Riječ je o glasovitom slikaru rodom iz Perleza od čije je smrti prošlo 10 godina. Spomenuto je selo kraj Zrenjanina također zavičaj uglednog katoličkog svećenika koji je služio u jednoj od osječkih gradskih župa. Zvao se Nikola Kerčov i 2020. bi da je živ napunio 90 godina. Njegov će zanimljiv životopis u Perlezu u prosincu predstaviti vlč. Luka Poljak, bivši župljanin iz Osijeka, a danas svećenik Subotičke biskupije.
Izvjestan je i nastavak projekta „Glas Banata” kojim je omogućeno objavljivanje stranice na hrvatskom jednom mjesečno u listu „Zrenjanin”. Na taj način će biti osigurana dalja promocija manjinskih prava kroz informiranje na jeziku naše zajednice u Banatu. Zasluge za to imaju institucije Republike Srbije i Hrvatske, kao i Autonomne pokrajine Vojvodine. One već godinu i pol u kontinuitetu prepoznaju značaj koji ima prisustvo hrvatskog naroda u šarolikom medijskom spektru banatske regije.

PRI KRAJU ADAPTACIJA UREDA BANATSKIH HRVATA
Dužnosnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i Lazar Cvijin ljetos su posjetili Zrenjanin. Poslije razgovora s mjesnim Hrvatima o njihovim problemima i potrebama, održali su sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Sašom Santovcem. Tom su prigodom odali priznanje zrenjaninskom rukovodstvu koje se potrudilo osigurati prostor za sjedište Udruge banatskih Hrvata u centru grada. Uoči početka pandemije i proglašenja izvanrednog stanja u Srbiji u jeku je bila adaptacija ureda koja se sada privodi kraju. Za financijsku potporu bez koje stavljanje u funkciju ovih prostorija ne bi bilo moguće, može se zahvaliti Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ova je institucija prethodne godine opredijelila značajna sredstva u te svrhe.
U 2020. godini Hrvati u Starčevu će dobiti nove prozore na svom župnom domu. Potpora za njihovu zamjenu došla je od strane prethodno spomenute ustanove koja skrbi o hrvatskoj dijaspori. Ova investicija bila je nužna zbog dotrajalosti stolarije na objektu koji služi za sastanke župljana, ali je istodobno i mjesto okupljanja članova Udruge banatskih Hrvata. Kasnije se isto tako očekuje pomoć za uređenje župnih prostorija katoličke crkve u Opovu.
Predsjednik Udruge banatskih Hrvata, Goran Kaurić, vjeruje da će mnoge ideje, planovi i projekti osmišljeni prethodnih mjeseci i godina ubrzo biti i sprovedeni u djelo.
Omasovljenje članstva i rad na okupljanju hrvatske zajednice u Banatu nam je najveći prioritet. Bez medijske vidljivosti i informiranja o našoj kulturi, tradiciji, baštini te pomnog praćenja aktivnosti realiziranih uz potporu nadležnih institucija Srbije i Hrvatske, ne možemo očekivati da budemo prihvaćeni kao ravnopravni pripadnici ovog društva. Zato nam znači da izlazi „Glas Banata”, ali su slične stranice na hrvatskom jeziku neophodne i drugim lokalnim listovima.
Predstoji nam početak obnove crkve svetog Urbana u Klariji, radovi na župnom stanu u Opovu i svugdje gdje postoji potreba za osiguranje prostora za druženje, sastanke i kulturne priredbe. Trudimo se zadovoljiti i socijalnu komponentu, pa bi našim poduzetnicima pogođenim krizom trebalo osigurati pomoć preko Fondacije za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji „Cro-Fond” – naglasio je on.
Dalibor Mergel