IZVIĐAČI PERLESKOG ODREDA „ČIČA JANKO“ U ČURUGU: Kampovali, takmičili se i družili

Mališani iz Perleza, Farkaždina, Idvora i Crepaje, 7 dana, od 5. do 11. jula, proveli su na izviđačko-edukativnom kampu u Čurugu gde su se družili, nadmetali ali i saznali važne priče iz istorije toga kraja. Ipak, za njih je najuzbudljivije bilo to što su kampovali u šatorima, što je mnogima bio prvi pravi doživljaj boravka u prirodi.

Kamp „Čurug na vodi 2019“ bio je namenjen deci uzrasta od 7 do 15 godina. Svi učesnici, među njima i izviđači „Čiča Janka“, tokom nedelju dana su se takmičili na čuruškoj olimpijadi, uveče zabavljali uz logorsku vatru, a takođe su obišli muzej posvećen žrtvama Drugog svetskog rata koji su poreklom iz Čuruga, kao i pravoslavnu crkvu, treću po veličini u Srbiji, sa čijom su se istorijom upoznali.
Pored toga, izviđači su imali priliku da polažu ispit veština („veštarstva“) za kuvara, robinzona, delfina i kurira, a na kraju kampa oni koji su položili dobili su posebne ambleme.


Predstavnici perleskog odreda, kao i sa dosadašnjih susreta, vratili su se sa priznanjima. U kategoriji poletaraca ekipa „Perleski pirati“ zauzela je prvo mesto, a u kategoriji mlađih izviđača prvi je bio tim „Uragan“. U ukupnom plasmanu ceo Odred je zauzeo prvo mesto.
Starešina Odreda „Čiča Janko“ Dragan Musić napominje da kamp ne bi bio sproveden da nije bilo ljudi dobre volje koji su im priskočili u pomoć oko terena za kamp i spremanja obroka. Zato se zahvaljuje porodici Dragoljević, Milanu Todorovu, kao i Marinku i Ljupčetu Petkoviću koji su organizovali posetu muzeju i pravoslavnom hramu.
Kamp u Čurugu realizovao se u saradnji sa Odredom izviđača „Subotica“, odredom „Crne Rode“ iz Pančeva i domaćinom „Stara Tisa“ iz Čuruga.

M. Maričić

Foto: Odred „Čiča Janko“