GRADSKO VEĆE ODLUČILO O OTUĐENJU GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Dva hektara kineskoj kompaniji bazne hemije

Investitorima prodato zemljište vredno 23,6 miliona dinara, pri čemu najviše daju kineska firma GREEN MILES CHEMICAL i zrenjaninski „Met Trejd”

Nešto više od 23,4 miliona dinara vredno je građevinsko zemljište u svojini grada Zrenjanina koje će biti prodato domaćim i stranim investitorima radi podizanja proizvodnih, odnosno proizvodno-stambenih objekata u radnim zonama „Jugoistok II B” i „Bagljaš aerodrom”. Ukupna površina zemljišta različitog nivoa infrastrukturne opremljenosti iznosi 30.707 kvadratnih metara.
Najveću parcelu, površine dva hektara u zoni „Jugoistok 2 B”, kupuje kineska kompanija GREEN MILES CHEMICALS iz Novog Sada koja plaća 13 miliona i 237 hiljada dinara, u šta je uračunat popust od 30 odsto – na osnovu jednokratnog plaćanja. Ova kompanija proizvodi organske fosfate.
Na internet stranici kineske firme nalazi se lista od pet jedinjenja – organskih estara fosforne kiseline, visokog stepena čistoće. Namene su različite, između ostalog kao dodatak plastičnim materijalima radi smanjenja zapaljivosti, za hidraulične kočione tečnosti za avione i automobile, litijumske baterije, sredstva protiv penušanja cementa. Kompanija daje podatak o planiranom postavljanju četiri proizvodne linije, od ukupno 8.000 tona godišnje.


Zrenjaninski „Mat trejd” kupuje jedan hektar zemljišta u zoni „Bagljaš aerodrom” za šest miliona i 604 hiljade dinara, u šta je uračunat popust od 30 procenata – za jednokratno plaćanje. Delatnost firme je održavanje i promet motornih vozila.
Agenciji za kompjuterske usluge „BS computers” Saše Bajića Grad prodaje dve parcele površine 521 kvadratni metar, po ukupnoj ceni od milion i 130.570 dinara.
Ognjen Rackov kupac je 2.000 kvadratnih metara zemljišta namenjenog izgradnji poslovnog i stambenog prostora – za milion i 330.000 dinara, sa uračunatim popustom od 30 odsto.
Darko Grbušić kupac je parcele površine 386 kvadratnih metara – za stambenu izgradnju vrednosti od milion i 259.662 dinara u ulici Uroša Predića.
Neposredno posle sednice Veća, gradonačelnik Čedomir Janjić ocenio je da ove odluke svedoče o interesovanju ozbiljnih domaćih i međunarodnih investitora za ulaganja u ovaj region. Rad zaposlenih u Sekretarijatu za urbanizam koji su pripremili potrebnu dokumentaciju, kao i Komisije koja je odlučila o ponudama investitora, ocenio je kao veoma dobar. Kinesku hemijsku kompaniju ne treba povezivati sa proizvođačem autoguma „Šandong Linglong”, napomenuo je gradonačelnik.
Oglas o otuđenju građevinskog zemljišta u svojini Grada Zrenjanina raspisan je u junu, a o njemu je odlučivano 18. jula.

M. S-n.