UKINUTA VANREDNA SITUACIJA U PET SELA

Dostavljeno oko 250 prijava do sada

Komisija za procenu štete radi svakodnevno i očekujem da će izveštaj sa predlogom mera za njihovo ublažavanje biti okončan sredinom avgusta – kaže za naš list Duško Radišić, predsednik Komisije za procenu štete nastale od elementarnih nepogoda.
U utorak, 23. juna, ukinuta je vanredna situacija izazvana izlivanjem velike količine vode na području pet sela: Aradca, Knićanina, Perleza, Belog Blata, Čente, Elemira i gradske Mesne zajednice Mužlja. A do sredine sedmice u Gradsku upravu stiglo je oko 250 prijava štete od suvišnih voda, najviše iz Knićanina, Čente i Perleza: 150, 144, odnosno 50 prijava. Prijave se i dalje primaju.
– Građanima smo dostavili obrasce u koje oni unose podatke o broju i površini parcela, vrsti useva i procenjenoj šteti, kao i podaci o osiguranju površina koje su u pitanju. Osim aktivnosti u mesnim zajednicama, dosta nam pomažu i snimci iz vazduha. Nije jednostavno u ovom momentu proceniti visinu štete, verujem da će se ona znati tek po ubiranju useva, kada će poljoprivrednici znati koliko će biti umanjenje prinosa i proizvodnje u odnosu na prosečne rezultate. O načinima kako će se pomoći poljoprivrednicima, odlučiće naši eksperti, razume se u saradnji sa ljudima sa pokrajinskog i republičkog nivoa – kaže Duško Radišić.
Iskustvo eksperata angažovanih u Gradskom štabu za vanredne situacije, govori da je najverovatniji način pomoći ugroženim područjima tehnička pomoć oko povećanja propusne moći kanala za odvodnjavanje, za šta se angažuju područna vodoprivedna preduzeća…
– Uz pomoć nas iz Mesne zajednice poljoprivrednici su popunili šest prijava štete od suvišnih voda, na oko 300 hektara uz Tisu, a sami su procenili da ima površina gde je šteta 80-postotna, kaže Ana Goda, sekretarka Mesne zajednice Aradac.
U Perlezu je štetu od suvišnih voda usled kiša koje su pale krajem maja i u prvoj polovini juna, prijavilo 50 građana, a odnosi se na oko 100 hektara, dakle radi se o malim parcelama. Međutim, štete su velike, poljoprivrednici su ih procenili na 25 do 100 procenata, saznajemo od Miloša Minića, sekretara Mesne zajednice.
Sa područja Čente bilo je do srede 144 prijava štete na više stotina hektara. Zbirnim podatkom u Mesnoj zajednici ne raspolažu, jer su oštećeni zahteve podnosili pojedinačno.
M. S-n.