JAVNA NABAVKA ZA POPRAVKU MAGISTRALNOG PUTA PREMA NOVOM SADU U TOKU

Stari put Aradac – Tisa na „čekanju”

Popravka magistralnog puta Novi Sad – Zrenjanin ove godine trebalo bi da bude realizovana, prema informacijama iz Javnog preduzeća „Putevi Srbije”, koje održava taj put. Do sada je u više navrata najavljivana sanacija tog puta, ali se ona do sada nikada nije sprovela. Ako je suditi prema javnoj nabavci za izvođača radova koja je u toku, rekonstrukcija magistralnog puta, odnosno deonice od Kaća do Zrenjanina u dužini 24 km, radiće se u okviru projekta Pojačanog održavanja državnog puta.
Poziv za ponuđače objavljen je 1. jula ove godine i, prema planiranoj dinamici, u ovom državnom preduzeću očekuju da izvođač bude poznat i sa njim sklopljen ugovor do kraja godine. Deo novca predviđenog za rehabilitaciju magistralnog puta se izdvaja iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj.
Popravka magistralnog puta Novi Sad – Zrenjanin tema je koju, osim građana, sve češće spominju i gradski čelnici. Posle najava i samog gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića da očekuje da se ove godine počne sa sanacijom kolovoza, pitali smo nadležne institucije o planovima za popravku magistrale.
– Prema tom projektu, popravka magistrale vredna šest miliona evra bi trebalo da traje 15 meseci, a predviđeno je da se radovi odvijaju pod saobraćajem – saopštila je Tamara Motrenko, portparolka „Puteva Srbije”.
Ono što zanima mnoge žitelje Aradca pitali smo i direktora zrenjaninske „Direkcije za izgradnju i uređenje grada” Gorana Kravarušića: Da li će stari put od Aradca do reke Tisa biti saniran, budući da je kolovoz sasvim izrovaren i da na velikim njegovim delovima nedostaje ceo sloj asfalta? Direktor nam je odgovorio da popravka tog puta nije planirana, što je loša vest za sve Aradčane, ali i za vlasnike i žitelje vikendica pokraj starog puta.
– Verujemo da magistralni put neće biti zatvaran prilikom izvođenja radova, što su i najavili iz „Puteva Srbije” koji su upravljači i investitori, već će se režim saobraćaja uspostaviti kao prilikom sanacije dela puta od Žabaljske raskrnice do Novog Sada. Tada je jedna traka bila slobodna za saobraćaj, dok su se na drugoj izvodili radovi – rekao je direktor JP „Direkcija za izgradnju i uređenje grada” Goran Kravarušić.
Predmetna deonica je izgrađena početkom osamdesetih godina i od tada nije popravljana u potezu od Žabaljske raskrsnice do kružne raskrsnice na ulazu u Zrenjanin.
– Obavljane su popravke kolovoza na manjoj dužini, ukupno oko 1,5 km. Najveća dužina na kojoj je zamenjen završni sloj kolovoza je u blizini mosta preko Tise, dužine oko 700 m, a rađena je i sanacija mosta, čija je dužina 402 metra. Sada će biti popravljen samo asfaltni kolovoz na mostu. Sanacija je izvršena pre nekoliko godina i nije predviđeno, niti je bilo potrebe, da se radi popravka mosta u sklopu ovog projekta. U zoni mosta na Tisi je 2010. godine obavljena rekonstrukcija sistema zaštitnih ograda na mostu i na navoima kao i saobraćajne signalizacije – objasnila je Motrenko.
Ona je dodala da su svi ostali radovi na ovoj deonici u proteklih 30 godina bili samo radovi u sklopu redovnog održavanja.

ROK ZA PRIJAVU PONUĐAČA 15. AVGUST
Prema pozivu koji je objavljen na sajtu „Puteva Srbije”, svoje ponude za izvođenje radova na rehabilitaciji, odnosno pojačanom održavanju državnog puta drugog reda Novi Sad-Zrenjanin, ponuđači mogu dostaviti do 15. avgusta do 10 časova.
Od izvođača se očekuje da sprovede pripremne radove, radove donjeg stroja, radove gornjeg stroja, radove na objektima (mostu preko reke Tisa), kao i radove na poboljšanju sistema za odvodnjavanje i uređenje putnog pojasa i postavljanje saobraćajne signalizacije i opreme puta.
Izvođač mora da ispuni i zahtevne finansijske uslove, kao i one vezane za iskustvo u poslovima koji su slični ovome za koji konkurišu.
Suzana Kokavski

Suzana Kokavski