JELENA MASTILOVIĆ USPEŠNO BAVI SE KONJIČKIM SPORTOM

Treninzi su naporni, ali i zabavni

JELENA MASTILOVIĆ USPEŠNO BAVI SE KONjIČKIM SPORTOM
Naša sugrađanka Jelena Mastilović završila je Osnovnu školu „Petar Petrović Njegoš”, bavi se konjičkim sportom, ali i u atletici postiže zapažene rezultate. Šest godina trenira u AK Banat, a preponsko jahanje počela je da vežba godinu dana kasnije. Ona ističe da je njena prva ljubav ipak konjički sport.
Nekoliko puta nedeljno roditelji je voze u Novi Sad na treninge, bez obzira na vremenske uslove. Svi članovi porodice ponosni su na Jelenine uspehe. Od malena je zavolela konje, divila se njihovoj gracioznosti i snazi, pa je odlučila da trenira u Konjičkom centru Novosadskog sajama.
– Moj prvi trener je bila Biljana Suvajdžić koja je mnogo doprinela da savladam preponsko jahanje. Naučila me je da pravilno držim telo, usavršim tehniku i još mnogo toga što je potrebno da budem uspešna u tom sportu. Sada mi je trener Dejan Suvajdžić za koga mogu da kažem da je najbolji u svom poslu. Treninzi su veoma naporni, ali su i zabavni. Sve mnogo zavisi i od raspoloženja konja i jahača – kaže Jelena.
Učestvovala je na brojnim takmičenjima i osvajala značajne nagrade: pobedila je na prvenstvu Beograda u kategoriji dece, na „Trofeju Beograda” zauzela je treće mesto, u „Beogradskoj ligi” je bila prva, i druga, na prvenstvu Vojvodine treća. Pobednica je Memorijala „Asen Stojanov”, kao i ekipnog šampionata Srbije. Trijumfovala je i na „Majskoj beogradskoj ligi”.


Na prvenstvu Srbije u atletici u Sremskoj Mitrovici, ekipa OŠ „Petar Petrović Njegoš” čiji je Jelena član, osvojila je drugo mesto. Ponosna je na svaki uspeh i nikada ne zaboravlja da naglasi da dolazi iz Zrenjanina, iz grada sporta.
Jelena nema mnogo slobodnog vremena, ali se trudi da uskladi školske obaveze sa treninzima i takmičenjima. Pandemija je malo usporila napredak jer nije mogla da odlazi na treninge.
– Od početka ove godine trenira više da bi se što bolje pripremila za predstojeća takmičenja. Raduje se svakom treningu, nikada nije rekla da joj se ne ide ili da joj je preče da uradi nešto drugo. Na vreme uradi sve što je vezano za školu i onda se posveti treningu. Nadamo se da će ova godina biti krunisana novim uspesima – ponosno kaže Jelenina mama Lidija Mastilović.
Svaki sport donosi mnogo radosti, ali nosi i potencijalne opasnosti od povreda. Zato je nezaobilazno pitanje šta je najlepše, a šta najopasnije u sportu kome je Jelena posvećena.
– Pad jahača nije ugodan, ali je najlepše kada se sa svojim grlom pojavim u parkuru. Ne bojim se povreda, naučila sam kako da se čuvam – spremno odgovara naša sagovornica.
Voli Jelena i da se druži sa vršnjacima, iako joj obaveze ne ostavljaju mnogo vremena za to. Porodica je u svemu podržava, a ona je uverena da bez toga ne bi ostvarivala najbolje rezultate.
– Znam da moram mnogo da radim i da se trudim, da budem posvećena i vredna i da jedino tako mogu da stignu željeni rezultati – iskrena je mlada sportistkinja.

  • VERNA LEJDI DARLIAN
    – Moja kobila se zove Lejdi Darlian. Važi za jednu od većih u Klubu, veoma je lepa i zna mnoge trikove. Pre više od dve godine je postala moje grlo, a sada ima 13 godina. Posvećujem joj mnogo pažnje i pružam joj neizmernu ljubav. Za uzvrat, ona mene nikada nije izneverila na takmičenjima – naglašava Jelena.

Branka Jajić

Foto: arhiva porodice Mastilović