JEREJ MIODRAG STANOJEVIĆ O ZEMLJIŠTU ZA BUDUĆI PRAVOSLAVNI HRAM

Želimo da ispunimo volju vernika

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac i jerej Miodrag Stanojević, sveštenik pri Hramu svetog arhangela Mihaila (tzv. Ruska crkva), nedavno su potpisali ugovor o kupovini neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada. Srpska pravoslavna crkvena opština Zrenjanin je konkurisala za dodelu građevinskog zemljišta na teritoriji Mesne zajednice ,,Sava Kovačević”, a lokalna samouprava je odobrila ovu investiciju. Više o parceli na kojoj će u budućnosti nići novi pravoslavni hram govorio je jerej Miodrag Stanojević.


Prošle godine je izgrađen i osveštan hram na Zelenom polju, a drugi se gradi na Bagljašu. Kolika je potreba za još jednom bogomoljom?
– Činjenica je da na teritoriji obe kolonije i prostoru Mesne zajednice ,,Sava Kovačević”, ali i cele Mužlje, nema nijednog pravoslavnog hrama. Iz ovog proizilazi da pravoslavni vernici imaju potrebu za bogomoljom. Situaciju je prepoznao naš vladika, episkop banatski Nikanor i blagoslovio da se otpočne traženje parcele za hram koji će nići u budućnosti. Pravoslavni hramovi koji postoje u gradu, dosta su udaljeni (najbliža je Ruska crkva) od vernika sa ove teritorije. Teško im je da na bogosluženja dolaze zimi, a i nailaze na poteškoće sa javnim prevozom. Treba uzeti u obzir da ima i starijih sugrađana, kao i porodica sa malom decom.

Gde će se nalaziti budući verski objekat i na kojoj površini će se prostirati?
– U saradnji sa katastarskom službom, tražili smo plac koji nije poslovni, i koji ne pripada zelenoj, već građevinskoj zoni što je prvi od uslova. Lokacija se nalazi između Drvarske i Mostarske ulice i na njoj može da se gradi verski objekat.
Parcela ispunjava sve uslove, s tim što je površina veća, a deo koji je nama potreban treba da se od nje otcepi. Površina o kojoj se radi, a potrebna je za izgradnju crkve, iznosi 2.350 kvadratnih metara. Trenutno se u Javnom preduzeću za urbanizam radi na definisanju pomenute parcele, takođe uz znanje i odobrenje vladike Nikanora.
Kada se završi parcelizacija i ona dobije konačni broj, pristupa se potpisivanju aneksa ugovora na osnovu koga će moći da se parcela uknjiži na ime Srpske pravoslavne crkvene opštine Zrenjanin sa novim brojem.

Zemljište vam je odobreno na konkursu koji je raspisao Grad. Koje su procedure koje ste morali da sprovedete?
– Naša crkva je izašla na javni konkurs koji je objavio Grad Zrenjanin, zajedno sa ostalim zainteresovanim stranama i dala je svoju ponudu. Druge parcele su bile vezane za poljoprivredno zemljište, takođe u vlasništvu Grada. Plac ima svoju tržišnu cenu i mi smo uplatili prvu ratu u vrednosti od oko pola miliona dinara. Ostale rate su predviđene ugovorom i sve troškove snosi investitor, odnosno SPC Zrenjanin.
U obavezi smo da prvo sve isplatimo i da teren dovedemo do mogućnosti gradnje. Pribavljanje dozvola, koje su potrebne za poštovanje svih zakonskih propisa i regulativa, takođe su naša obaveza. O samom hramu i projektnoj dokumentaciji govorićemo kada svi zakonski uslovi budu ispunjeni.
Za sada se bavimo administracijom, papirologijom i isplatom placa. Tek kada sve obavimo, moći ćemo da počnemo sa izgradnjom hrama… Novi hram je naša želja, i želja vernika, a ovo je samo prvi korak ka tome.
Miroslava Malbaški