JKP „VODOVOD I KANALIZACIJA” UVEĆALO JE KANCELARIJE ZA 350 KVADRATA

Za komociju službenika plaćeno je 220.000 evra

U zgradi u kojoj je smešteno njegovo poslovodstvo i prateće službe, u Petefijevoj ulici, zrenjaninsko Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija”, maja ove godine, kupilo je od „Erste banke” 350 kvadrata poslovnog prostora. Tom prilikom su, na osnovu blagoslova Gradskog veća, a za 220.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti), pazarena 24 kvadrata u suterenu, 196 u prizemlju (ulaz, hodnik, šalter sala i dve kancelarije), kao i tri kancelarije na prvom spratu (130 kvadratnih metara). Shodno kupoprodajnom ugovoru, „Vodovod” će pomenuti iznos bankarima platiti u 36 jednakih mesečnih rata (6.111 evra – po srednjem kursu NBS na dan isplate).
Pola meseca kasnije, uzevši kredit od 55 miliona dinara, „Vodovod” se faktički odrekao prihoda od aranžmana sa firmama „Alemks” i „Modital”. Ugovore o iznosima koje treba da naplati od pomenutih firmi, a na ime isporučene vode, ali i za odvođenja otpadnih voda, ovo Javno preduzeće je založilo kao garanciju bankarima da će blagovremeno vratiti pomenutu pozajmicu.
Kako nam je usmeno poručeno iz uprave „Vodovoda”, pozajmica od 55 miliona dinara (462.000 evra) nije uzeta za plaćanje kancelarija kupljenih od „Erste banke”, a ni za nabavku i ugradnju elektronskih vodomera i opreme u okviru mreže daljinskog očitavanja vodomera (čija vrednost, a po ugovoru sa zemunskom „Insom”, iznosi sto miliona dinara bez PDV-a). Ta ulaganja za vodomere obezbeđena su, kako nam je pismeno poručeno iz uprave ove gradske firme, „iz sopstvenih sredstava preduzeća, bez dodatnog zaduživanja”.
Poslovodstvo „Vodovoda i kanalizacije”, na čelu sa Ivanom Devićem (64) nema sumnje, hrabro gleda u budućnost i mogućnost firme da uredno izmiruje finansijske obaveze koje je, kao što se vidi, ove godine preuzela. Koliko je ovaj optimizan realan, pokazaće vreme. Pesimisti opominju da „Vodovod” narednih godina neće povećati obim proizvodnje, jer broj stanovnika Zrenjanina, njegovih „mušterija”, iz godine u godinu je sve manji. Da je pad potrošnje neminovan, govori i to što će voda biti znatno skuplja kada uskoro, za razliku od prethodnih 13 godina, bude mogla da se koristi i za piće. Posle komplikovanog i skupog postupka filtriranja sigurno se, kao do sada, neće arčiti za zalivanje travnjaka, pranje automobila…
Svi se slažu, a ni on nema razloga da to krije, kako plaćanje obaveza ovog gradskog preduzeća ne mora da bude problem i muka elektroinženjera koji je sada na čelu „Vodovoda i kanalizacije”. Oktobra 2018. Dević, naime, ispunjava jedan od uslova za odlazak u penziju i ako bude „gusto”, lako će direktorsku fotelju prepustiti sposobnijem od sebe…

  • CENA
    „Vodovod” je prihvatio da plati 628 evra po kvadratu za poslovni prostor koji je kupio od „Erste banke” u Petefijevoj 3 (ukupno 220.000 evra). Svi sa kojima smo razgovarali o aranžmanu, složili su se da je ova cena odlična – ali za prodavca.

 

  • BEZ POSLA U BOSANSKOJ
    Zbog ponude koja je bila 75.131,70 dinara skuplja od jedinog konkurenta („Eko gradnje”), zrenjaninski „Vodovod i kanalizacija” izgubio je u trci za posao postavljanja atmosferske kanalizacije u Bosanskoj ulici, vredan približno 20 miliona dinara.
    Za pomenuti projekat Gradu je sredinom februara 2017. Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine bespovratno dodelila 24,3 miliona dinara. Kako su mediji onda objavili, rok za realizaciju ovog projekta oročen je na 1. septembar 2017. Gradska uprava, međutim, tek je 5. oktobra obznanila kako je taj posao, na osnovu konkursa, poverila „Eko gradnji” i novosadskoj inžinjering firmi „Biro Neptun”.

 

Z. Dedić