JOŠ JEDNA NAGRADA IZ RUSKOG JEZIKA ZRENJANINSKOJ GIMNAZIJI: Aleksandra Stankov osvojila treće mesto

Na 16. Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je održana u Moskvi od 3. do 7. decembra, Aleksandra Stankov iz Tomaševca, učenica Zrenjaninske gimnazije 4-1 razreda, osvojila je treće mesto. Gimnazija ima dugu tradiciju učenja ruskog jezika, a đaci kojima je profesorka i mentorka Irina Ubović, ostvaruju zapažene rezultate u koje se ubrajaju mnoga prva mesta. Škola je vodeća kada je u pitanju učenje ruskog jezika, a 204 đaka ovaj jezik uči kao strani.

O samom takmičenju i propozicijama, kao i o pripremama rekla je profesorica Irina Ubović.

– Na ovogodišnjoj Olimpijadi učestvovali su kandidati iz 34 zemlje, sa četiri kontinenta. Konkurencija je zaista bila ozbiljna. Takmičarski deo se sastojao iz tri ispita, od kojih je prvi bio pismeni ispit (esej) na zadatu temu prema video zapisu koji je prikazan, drugi ispit je bio poznavanje Rusije koji je uključivao projekat koji se radio kod kuće i branio pred komisijom. U sklopu ovog dela izvlačila su se i pitanja koja su se odnosila na poznavanje geografije, istorije, kulture i tradicije Rusije. Treći ispit je zahtevao praktično poznavanje ruskog jezika i sastojao se od leksičko-gramatičkog testa, dijaloga i nepripremljene konverzacije koju je učenik morao da reši na licu mesta – ispričala je profesorka Irina Ubović.

U polufinalu Olimpijade učestvovalo je oko 1.600 učenika, a 140 je ušlo u finale, među njima tri devojke iz Srbije, Aleksandra iz Zrenjaninske gimnazije i dve devojke iz Filološke gimnazije iz Beograda.

– Najviše sam se obradovala što ću ponovo posetiti Moskvu i što ću imati priliku da se nađem u okruženju gde se govori pravi ruski jezik, kako bih proverila svoje znanje. Takmičenje i same pripreme su bile zahtevne, uz malu dozu teme. Na kraju sve se dobro završilo i osvojila sam treće mesto. Stekla sam nove prijatelje i družila sa sa mnogim učesnicima iz drugih zemalja tokom celog takmičenja. Najzanimljivija mi je bila usmena konverzacija, a profesorica sa kojim sam razgovarala bila je izuzetno prijatna – ispričala je Aleksandra Stankov svoje utiske sa takmičenja.

Planira da po završetku Gimnazije upiše „Puškinov univerzitet“ u Moskvi i nastavi učenje i usavršavanje ruskog jezika, koji je zavolela u srednjoj školi i uz rad sa profesokom Ubović.

U slobodno vreme voli da čita na ruskom, gleda filmove i serije, a mladima poručuju da uče ne samo ruski, nego bilo koji drugi strani jezik.

M.Malbaški

Foto: Jovan D. Njegović