JUBILEJ CRVENOG KRSTA ZRENJANIN – 140 GODINA RADA: Tradicija humanosti – pandemija novi izazov

Stotinu četrdeset godina rada Crvenog krsta Zrenjanin biće obeleženo svečanošću u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, u četvrtak, 22. oktobra, u 18 časova.

Na svečanosti će biti predstavljena monografija „Tradicija humanosti“, čiji su autori dr Filip Krčmar, Aleksandra Tanasijević i Vesna Karavida. U istraživanje, prikupljanje materijala i pisanje uložen je dvogodišnji trud, koji je pratio sveobuhvatnu i zamašnu potragu za ljudima i događajima koji su obeležili stočetrdesetogodišnju istoriju zrenjaninskog Crvenog krsta.

U pitanju je bogato ilustrovana, raskošno opremljena i fotografski izdašna publikacija snabdevena naučno-kritičkim aparatom.

O naučnoj vrednosti, dometima i značaju za lokalnu istoriju govoriće recezenti prof dr Branko Bešlin, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i prof dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije.

U okviru svečanosti je i izložba u foajeu Pozorišta, kao i postavka devet velikih panoa na Trgu slobode.

Svečanost će biti organizovana za određeni broj gostiju uz poštovanje svih neophodnih preventivnih zdravstvenih mera vezanih za pandemiju kovid 19.

B. Jajić