SEDMA UMETNIČKA KOLONIJA POD POKROVITELJSTVOM KOMPANIJE „UM-ING”: Za slikare prepreke ne postoje

Korona virus je na kratko zatvorio muzeje, pozorišta i druge ustanove kulture, ali nije sprečio umetnike da stvaraju. Period izolacije dao je svima šansu da budu inspirativni, kreativni i prikažu sebe u najboljem svetlu. Borislav Umićević, vlasnik kompanije „UM-ING” (Umićević inženjering) sedmi put za redom organizovao je slikarsku umetničku koloniju od 21. do 23. oktobra koja je danas svečano otvorena. Okupilo se deset izvanredni stvaralaca i najboljih zrenjaninskih akademskih slikara: Rudolf Brkić, Viorel Flora, Marijan Baroš, dr Dragan Hajrović sa suprugom Irenom Hajrović, Aleksandar Aca Kačar, Branko Đukić, Maja Jurić i gosti Javor Rašajski iz Vršca i Violeta Caprđa iz Banatskog novog Sela. Nedostajao je inicijator i jedan od osnivača Kolonije Slavko Konculov, koji je preminuo. Sve slike koje umetnici budu uradili ostaće u legatu, a kasnije će biti izložene i prodate na aukciji a sredstva donirana u humanitarne svrhe.

– Ovo je sedma kolonija pod pokroviteljstvom naše firme, i okupila je osam najboljih zrenjaninskih slikara, a pridružili su im se i gosti Javor Rašajski i Violeta Caprđa. Situacija sa korona virusom nas je dovela u položaj da razmislimo da li će kolonije uopšte biti i svesni smo svih rizika. Odlučili smo da se odupremo izazovu i da okupimo umetnike poštujući sve propisane epidemijske mere. Zato smo smanjili i broj učesnika i zvanica. Krećemo u novi ciklus, nakon pete kolonije ćemo organizovati aukciju slika i usmeriti novac onima kojima je to najpotrebnije – rekao je Borislav Umićević i dodao da su svi umetnici njegovi prijatelji i da mu je drago što imaju priliku da se vide, druže, a pre svega da pomognu.

– Za mene je ovo poseban doživljaj. Imam potrebu da na ovaj način dam svoj skromni doprinos kulturnim dešavanjima u Gradu i zaista sam ispunjen i radostan jer znam da činimo nešto humano i lepo – kaže naš sagovornik.

Novina u odnosu na prethodne kolonije je ustanovljena Povelja za životno delo i posvećenost ikovnoj umetnosti, koje su uručene slikarima: Rudolfu Brkiću, Javru Rašajskom, Aleksandru Kačaru i Slavku Konculu. Povelje za izuzetan doprinos likovnoj umetnosti znak je zahvalnosti ljudima koji nesebično pomažu razvoj kulture našeg Grada. Uručene su privrednicima Goranu Nešiću, Budimiru Jovanoviću i Borislavu Umićeviću.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović