Kad se dobre misli slože

Piše: Milena Bečejac

Ovih dana, stalno iskaču vesti – te „ova” je okitila i to bogato novogodišnju jelku, a ona je čak dve jelkice, i to visoke do plafona, još raskošnije ukrasila… Dobro, njihov novac, njihova stvar, što bi pa to nekoga interesovalo u ovo doba kada nas pandemija obara, kada mnogi ne rade, kada je sve neizvesno.
Nešto me stegne oko srca kada vidim sve one apele za pomoć bolesnoj deci i drugima – „Budi human” – da dete prohoda, da dobije bitku za život… Za Sofiju, Lanu, Minju, za Ninino srećnije detinjstvo, za Oliverov život bez bolesti, za Unino bezbrižno detinjstvo, da mladić Dražen i drugi pobede opaku bolest… I za prve reči male Zrenjaninke Tare. I, mislim ima nade za nas – Marija je organizovala onlajn koncert, fudbaleri, uključujući i našeg Duška Tošića, uplatili su novac za Minju… Ali, lečenje je skupo, i sve to nije dovoljno, ali verujem da će biti. I koliko je anonimnih ljudi koji su slali poruke, organizovali ili kupovali na humanitarnim bazarima i drugim akcijama.
Nekako mi je lakše što se i Zrenjanin priključio akciji nekoliko gradova i stavio potpise na peticiju „Da slavimo život dece”. Zahtev su iz Udruženja „Stop kafileriji” uputili i gradonačelniku, i predsedniku Skupštine grada: tražimo da se novac predviđen za proslavu Nove godine preusmeri za lečenje bolesne dece, kao i novac koji nije potrošen na planirane manifestacije. Tekst peticija je pun emocija, a potpisuju ga Nenad Blažin, Inicijativa „Tate za decu”, Udruženje građana „Stop kafileriji” Aleksandar Popović Pop, Gojkan Stojinović i Željan Erdeljan.
Gradonačelnik Zrenjanina je ubrzo objavio da će grad sredstva namenjena za novogodišnje praznike preusmeriti u humanitarne svrhe –u fond za lečenje bolesne dece, kao i za nabavku 500 paketića za decu bez roditeljskog staranja i iz socijalno ugroženih porodica, o čemu se očekuje odluka Skupštine grada. Simo Salapura je sa svojih 40 godina verovatno najmlađi prvi čovek grada na Begeju u njegovoj dugoj istoriji. Pre nego što se upustio u političke vode, kao vrsni sportista, nalazio je vremena da se posveti i humanitarnim aktivnostima (Udruženjem „Suncokret” za pomoć nedovoljno razvijenim osobama)…
A kada se dobre misli slože, mnogo toga se može…