KAKO JE TEKLA NASTAVA U ŠKOLI RAČUNARA „NIMIKO”: Zanimljivi onlajn časovi putem aplikacija

Redovna nastava u školi računara za decu i odrasle „Nimiko” počinje u septembru i tek što su polaznici kurseva prešli više od pola gradiva, uvedeno je vanredno stanje zbog pandemije korona virusa. Od marta meseca, časovi sa studentima i odraslima su održavani onlajn putem aplikacija „zum” (Zoom) i „gugl hengauts” (Google Hangouts), zbog čega je ova godina specifična.
Dragana Milekić, organizatorka nastave u „Nimiku”, navodi da su se profesori brzo organizovali i odlično pripremili, te je sve išlo po planu. Kako kaže, to su uglavnom bile grupe programiranja C, C#, Java i Python, a deca su posle objašnjenja novog gradiva radila zadatke takođe onlajn.
– Završni čas i ispit smo održali u prostorijama škole. Kada smo ih pitali kako im se svidela onlajn nastava i šta više vole, odgovor je odmah bio „Pa onlajn, naravno. Sedimo u svojoj sobi, računar nam je poznat – gde je šta instalisano i kako je podešeno, a pustimo i muziku“ – ističe naša sagovornica. – Za mlađi uzrast i osnovne kurseve nije mogla da se organizuje onlajn nastava, nego smo sačekali da se zdravstvena situacija poboljša i deca su ponovo dolazila u školu. Grupe smo podelili, tako da je, radi bezbednosti dece i nas bio mali broj osoba u učionici. Skoro svi đaci su nastavili rad i uspešno položili ispite.
Prema njenim rečima, svako ko završi kurs ima mogućnost da napiše na papiru šta mu se svidelo, a šta nije. Ona ističe da je preko leta bilo veliko interesovanje za kurseve programiranja, specijalno kurs programiranja robota. Od ovog septembra polaznici mogu da biraju da li će pohađati kurseve u učionicama ili onlajn.
– Pripremili smo sve aktuelne kurseve za rad uz računar – od osnovnih do ozbiljnih kurseva web programiranja. Naša je tradicija i ponosni smo kada organizujemo svečanu dodelu diploma, ali ove godine, diplome smo uručili na poslednjem času nastave. Svima želimo uspešan rad uz računar – poručuje Dragana Milekić.
Škola računara „Nimiko” nalazi se u Slovačkoj ulici broj 3, a sve informacije možete dobiti putem telefona 064/13-18-314.

I.Isakov

Foto: Škola „Nimiko”