Kao da nikoga nije briga

Piše: Milena Bečejac

Jesen nam je počela prošlog petka, i već je krenula u velikom stilu – kiša, hladno, sunce ali „zubato”. Već nam je pred očima zima uz paprene račune za grejanje… Leto nam je prošlo uz tropske vreline protiv kojih smo se borili kako smo znali i umeli. A sada… Iz papuča u čizme.
Grad nam je ovog leta bio lep, sunčan, topao… Ali, na tako visokim temperaturama, Zrenjaninci su se gušili u smradu iz kafilerije, Aleksandrovačkog kanala, divljih deponija koje su prosto neuništive: što se više čiste, sve više ih ima. Nismo dobili ni novu vodu, ali smo na kraju leta imali nevreme, obilnu kišu praćenu olujnim vetrom koji je naneo mnogo štete. I zbog otklanjanja kvara na izvorištu, grad je dugo bio bez vode… Nije mi jasno kako se niko od zvaničnika nije oglasio povodom ovih i drugih problema.
Obećala sam sebi da o zdravo prečišćenoj vodi više neću da pišem, ali me je duboko dirnulo i za srce ujelo tužnjikavo saopšenje JKP „Vodovod i kanalizacija” u vezi sa pokušajima da se javnost uznemiri fabrikovanjem novih „afera” u rešavanju problema pijaće vode. Sve to pod naslovom „Kome odgovara iznošenje neistina i širenje panike među građanima”.
„Za sumnju građana u realizaciju ovog projekta smo od starta imali razumevanja, svesni smo bili da će nas, nakon nekoliko propalih pokušaja u prošlosti i izneverenih obećanja, ona pratiti do poslednjeg dana. Nismo uvek razumeli potrebu dela političke scene našeg grada, ali smo kao vid političke borbe morali prihvatiti, da se rešavanje problema pijaće vode u startu osudi kao neuspešan, lažan, kao zamajavanje javnosti i slično… Naročito nismo razumeli raznorazne, znane i neznane, stručnjake iz oblasti vodosnabdevanja koji su, uz podršku pojedinih novinara i medija, unapred osuđivali projekat na neuspeh. Pitali smo se, a i sada se pitamo, gde su bili proteklih 40 godina, zašto svoje znanje nisu pretočili u konkretno rešenje i problem pijaće vode uveliko do sada rešili?”
Ima toga još. I šta reći, nego otići u prodavnicu i kupiti vodu?