Kap po kap

Piše: Milena Bečejac

…Ovaj grad baš nema sreće. Kao da se sve urotilo protiv njega. Leti, voda je uvek bila nezaobilazna tema jer je, zbog zalivanja bašti, u večernjim časovima pritisak u vodovodnoj mreži bio slab, posebno u stanovima na višim spratovima. To što nam se danas, u godini 2020. događa, stvarno se graniči sa katastrofom.
Voda je te iz postrojenja u kome se prečišćava, te iz vodovoda. Dok se obavlja „primopredaja”, grad ostaje bez vode. Pri svemu tome, tvrdi se da je nova voda u skladu sa pravilnikom i da je, posle više od deceniju i po od zabrane za korišćenje „česmovače”, ona ispravna, ali ni to nam nije do kraja dokumentovano.
Za vreme „korona vanrednog stanja”, u većini domaćinstava je pritisak vode bio toliko slab da nije mogla da se koristi ni za osnovne higijenske potrebe, a da ne govorimo o pranju veša. Mašine su jaukale, bojleri zujali… Ovih dana, ista situacija. Već od trećeg sprata, tek je tanak mlaz isticao iz slavina. A kako i zašto – e, tu se već niko ne oglašava. Mali kapacitet izvorišta? Fabrika vode, JKP „Vodovod i kanalizacija”, gradske službe – ko je tu da reaguje, da kaže o čemu je reč. Niko. A 30 stepeni, a korona virus i dalje među nama.
Da li treba da se vratimo u vreme kada je Osman paša Sokolović izgradio prvo parno kupatilo u gradu? Istoričari beleže i da je 1851. godine postojalo „rusko parno kupatilo”. A nekoliko vekova pošto je podignuto prvo parno kupatilo, Franja Plank na svom posedu gradi novo kupatilo sa kazanom za zagrevanje vode, bazenom, kadama, tuševima…
U monografiji „Zrenjanin” navodi se da je kasnije, 1860. godine, javno kupatilo osnovano inicijativom akcionarskog društva, a 1887. je prešlo u vlasništvo pojedinca, adaptirano više puta. Posle Prvog svetskog rata prešlo je u ruke Opštine, a proradilo je i Klajićevo kupatilo u Petefijevoj ulici koje je radilo do 1944. „Današnje parno kuatilo raspolaže sa 19 kada i 20 tuševa, dok su bazeni porušeni 1959”.
Ne bih da se vraćam u prošle vekove, ali ovaj grad i ljudi koji u njemu žive zaslužuju osnovno – čist vazduh, ispravnu vodu, nezagađeno zemljište. Ostalo im na čast!